Δύο μεγάλα λάθη που έκανα στην κουζίνα σε μίξερ & φούρνο

Δύο μεγάλα λάθη που έκανα στην κουζίνα σε μίξερ και φούρνο

Είναι περίεργο πώς μερικές φορές το ένα πράγμα οδηγεί στο άλλο από εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Και θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως.

Το πρώτο λάθος

Χθες ο αδερφός μου πήγε να δοκιμάσει ένα παλιό στερεοφωνικό που έχουμε στο έπιπλο κάτω από την τηλεόραση. Είδε πως λειτουργεί και θέλησε να πάει να φέρει τα ηχεία του που βρίσκονται κάτω στην αποθήκη.

Ψάχνοντας τα κλειδιά της αποθήκης στα συρτάρια της κουζίνας, ανακάλυψε το βιβλίο με τις οδηγίες του μίξερ (κλασικά, καταχωνιασμένο κάπου). Και αποφάσισε να του ρίξει μια ματιά.

Κάπου στις οδηγίες αναγράφει τα εξής:

«Πρόβλημα: Το χτυπητήρι για μαρέγκα ή το χτυπητήρι Κ χτυπούν επάνω στον πυθμένα της λεκάνης ή δε φτάνουν στα υλικά που βρίσκονται στο κάτω μέρος της λεκάνης.

Λύση: Ρυθμίστε το ύψος χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο γαλλικό κλειδί.»

Ποτέ δεν είχα παρατηρήσει πως είναι παραμετροποιήσιμο το ύψος στα χτυπητήρια, καθώς νόμιζα πως είναι έτοιμα ρυθμισμένα από το εργοστάσιο και είναι «plug and play», δηλαδή τα βάζεις στο μίξερ και λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Λάθος μου.

Δεν είναι πολύς καιρός που είχα δοκιμάσει να φτιάξω ένα κέικ μαρμπρέ και στο πρώτο βήμα που έπρεπε να χτυπήσω βούτυρο μαζί με ζάχαρη απέτυχα παταγωδώς. Είχα απογοητευτεί πολύ με το μίξερ τότε και είχα αποφασίσει να δοκιμάσω χτύπημα με σύρμα χειρός ή μίξερ χειρός την επόμενη φορά.

Το χτυπητήρι τότε δεν έφτανε στον πάτο και τα τοιχώματα και απλώς δούλευε στον αέρα με το μίγμα να κολλάει συνεχώς στον κάδο και να μη χτυπιέται.

Το μίξερ που έχω είναι της εταιρίας «Kenwood» και δεν το λέω για λόγους προώθησης ή διαφήμισης ή δυσφήμισης, απλώς για να ξέρετε όσοι έχετε μίξερ της ίδιας εταιρίας πως μπορεί να αντιμετωπίζετε παρόμοιο πρόβλημα.

Δύο μεγάλα λάθη που έκανα στην κουζίνα σε μίξερ και φούρνο

Τελικά «χαλάρωσα» το παξιμάδι πάνω στα δυο χτυπητήρια και τα προσάρμοσα ώστε να είναι πιο κοντά στον πάτο του κάδου, όχι όμως να τον ακουμπούν. Το τρίτο χτυπητήρι, αυτό του αναδευτήρα (γάντζου) ζύμης, οι οδηγίες αναγράφουν πως έχει ρυθμιστεί από το εργοστάσιο και δε χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση.

Περιμένω τώρα πώς και πώς να δοκιμάσω τα χτυπητήρια να δω πώς λειτουργούν!

Το δεύτερο λάθος

Λύνοντας λοιπόν το θέμα του μίξερ, κάτι το οποίο δε θα είχα σκεφτεί μόνος μου χωρίς τη βοήθεια των οδηγιών χρήσης (και του αδερφού μου), το μυαλό μου άρχισε να σκέφτεται διάφορα άλλα που έχει ως δεδομένα.

Εμείς εδώ στο σπίτι, πάντα μαγειρεύουμε στον ηλεκτρικό φούρνο χρησιμοποιώντας τη λειτουργία του αέρα, η οποία ονομάζεται «Θερμός αέρας 3D» για τον φούρνο μας. Μοναδική περίπτωση που χρησιμοποιώ άλλη λειτουργία, την «Pizza plus» (κάτω αντίσταση και αέρας), είναι φυσικά όταν ψήνω πίτσα.

Η λειτουργία «Θερμός αέρας 3D» χρησιμοποιεί απ’ότι διάβασα στις οδηγίες τις κάτω και πάνω αντιστάσεις και τη λειτουργία του αέρα στο πίσω τοίχωμα του φούρνου.

Ποιο είναι το λάθος μου στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Ψάχνοντας στο ίντερνετ πληροφορίες για το ψήσιμο με αέρα, διάβασα σε πολλά sites πως κάνει κακό σε παρασκευές όπως κέικ, cookies, κλπ. Δεν τα αφήνει να φουσκώσουν, τα καίει γρήγορα στο πάνω μέρος, τα ξεραίνει πολλές φορές. Επίσης τα ψήνει πολύ πιο γρήγορα απ’ότι η λειτουργία χωρίς αέρα.

Το δικό μου μεγάλο λάθος είναι πως ακολουθώντας αρκετές συνταγές από το εξωτερικό και βλέποντας, για παράδειγμα ψήσιμο 30 λεπτά στους 190 βαθμούς Κελσίου, έβαζα πάντα τη λειτουργία του αέρα. Το αποτέλεσμα; Σχεδόν πάντα το έσωζα από το κάψιμο κάνα 5λεπτο με 10λεπτο πριν περάσει ο χρόνος των 30 λεπτών.

Ψάχνοντας περισσότερο διάβασα πως όταν μια ξένη συνταγή αναγράφει, για παράδειγμα, ψήσιμο στους 180 βαθμούς Κελσίου, τότε αν αποφασίσετε να το ψήσετε με αέρα, καλό θα ήταν να κατεβάσετε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς, στους 160 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας τον ίδιο χρόνο ψησίματος. Εκτός κι αν αναφέρει εξαρχής τη λειτουργία αέρα φυσικά.

Η πιο σωστή λειτουργία λοιπόν για το αναγραφόμενο ψήσιμο στις οδηγίες συνταγών του εξωτερικού είναι αυτό της «πάνω και κάτω αντίστασης» του φούρνου. Χωρίς αέρα.

Θα το δοκιμάσω άμεσα, αύριο κιόλας, σε μια συνταγή μπάμπκα που θα ακολουθήσω για δεύτερη φορά, καθώς την πρώτη φορά το έβγαλα 5 λεπτά νωρίτερα και σχεδόν είχε καεί στο πάνω μέρος.

Ενημέρωση: Με τις αντιστάσεις αντί για αέρα και στην ίδια θερμοκρασία, το μπάμπκα βγήκε εξαιρετικό!

Η δύναμη της συνήθειας πολλές φορές μάς αποτρέπει να σκεφτόμαστε πως κάνουμε κάτι λάθος και μπορώ να πω πως πήρα δυο μεγάλα μαθήματα από τη χθεσινή μέρα:

1ον: Να διαβάζω πάντα τις οδηγίες χρήσης κάθε συσκευής, μαγειρικής και μη.

2ον: Να μη θεωρώ τίποτα δεδομένο ως σωστό. Να ψάχνω όλες εκείνες τις λεπτομέρειες στην κουζίνα, από το ύψος της σχάρας μέσα στο φούρνο, μέχρι το μέγεθος σκεύους ψησίματος, τη λειτουργία ψησίματος, και άλλα πολλά.

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Φυσικά, τα προσβλητικά σχόλια διαγράφονται αμέσως.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του tkonsoulas.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.