Μεγάλα & πολύ μαλακά cookies με σοκολατένια ζύμη & κομμάτια λευκής σοκολάτας

Σοκολατένια μαλακά cookies με υφή κέικ και κομμάτια σοκολάτας

Η αλήθεια είναι πως τρέφω μεγάλη αγάπη για τα αμερικάνικα cookies που είναι μεγάλα σε μέγεθος, μαλακά εσωτερικά και εξωτερικά, και κρύβουν σοκολατένια γεύση.

Πρόσφατα επισκέφθηκα μαζί με τον αδερφό μου το I Cake You στα Εξάρχεια για τρίτη φορά, έχοντας μάθει μέσω ενός βίντεο ένα fan fact γι’αυτό. Το μαγαζί ονομάζεται έτσι, μιας και τα cookies του προέρχονται από συνταγή για κέικ η οποία προσαρμόστηκε στα μέτρα των cookies.

Μάλλον γι’αυτό είναι τόσο θεϊκά και προσωπικά από τα αγαπημένα μου γλυκά στην Αθήνα. Επισκεφθείτε το με την πρώτη ευκαιρία και εύχομαι να είστε τυχεροί να βρείτε το Choco Beast Cookie.

Έψαχνα λοιπόν μια συνταγή soft cookies μέσω google που να θυμίζει κέικ. Ο αδερφός μου μου είχε τότε επισημάνει πως η υφή ζύμης που ψάχνω συνήθως βρίσκεται σε cookies με σοκολατένια ζύμη, υποθέτοντας πως η συνταγή κρύβει κακάο μέσα.

Και τότε ξαφνικά θυμήθηκα τη φωτογραφία από το Instagram προφίλ της Αγγελικής Τσουκαλά που μου είχε τραβήξει την προσοχή. Και η Αγγελική έδινε τη συνταγή, οπότε δεν το σκέφτηκα και πολύ να κάνω μια δοκιμή.

Εν τέλει για να μη σας κουράζω με τα πολλά λόγια, αυτή η πολύ εύκολη συνταγή μου έδωσε τα καλύτερα σπιτικά cookies που έχω φτιάξει εγώ προσωπικά! Γίνεται με μίξερ, γίνεται και χωρίς μίξερ ανακατεύοντας με το χέρι.

Βρείτε παρακάτω τη συνταγή με όλα τα υλικά, οδηγίες παρασκευής και τις παρατηρήσεις μου (διαβάστε τες γιατί προτείνω μειωμένη ζάχαρη).

Μαλακά αμερικάνικα cookies με σοκολατένια ζύμη και κομμάτια λευκής σοκολάτας

Μαλακά αμερικάνικα cookies με σοκολατένια ζύμη και κομμάτια λευκής σοκολάτας

Μαλακά αμερικάνικα cookies με σοκολατένια ζύμη και κομμάτια λευκής σοκολάτας

Σοκολατένια μαλακά cookies με υφή κέικ και κομμάτια σοκολάτας

Σοκολατένια μαλακά cookies, συνταγή από Αγγελική Τσουκαλά

Soft cookies με υφή που θυμίζει κέικ και με κομμάτια λευκής σοκολάτας, εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους.
5 from 2 votes
Εκτύπωση Pin Rate
Γεύμα: Γλυκό, Επιδόρπιο, Σνακ
Κουζίνα: Αμερικάνικη
Keywords: cookies, ζύμη, μπισκότα, σοκολάτα
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 6 λεπτά
Χρόνος ξεκούρασης μετά το ψήσιμο: 3 ώρες
Συνολικός Χρόνος: 3 ώρες 36 λεπτά
Μερίδες: 12 cookies (95 γρ.)
Θερμίδες ανά μερίδα: 392kcal
Γράφει ο: Θοδωρής Κόνσουλας

Υλικά συνταγής

  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 40 γρ. κακάο
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 170 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο
  • 80 γρ. λευκή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 160 γρ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
  • 1 αυγό (μεσαίο)
  • 1 ασπράδι αυγού (μεσαίου)
  • 1/2 κουταλιάς γλυκού εκχύλισμα ή άρωμα βανίλιας ή 1 (σκόνη) βανιλίνη
  • 180 γρ. κουβερτούρα λευκής σοκολάτας ή δάκρυα λευκής σοκολάτας

Οδηγίες παρασκευής

  • Σε ένα μπολ ρίξτε όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κακάο, αλάτι) και ανακατέψτε τα καλά με ένα σύρμα χειρός. Με αυτόν τον τρόπο αναμιγνύονται τα υλικά και δε χρειάζονται κοσκίνισμα.
  • Ανοίξτε τον φούρνο στη λειτουργία του αέρα και προθερμάνετε τον στους 180 βαθμούς Κελσίου, αν θέλετε να τα ψήσετε αμέσως.
  • Λιώστε το βούτυρο σε μπεν μαρί ή προσεκτικά στον φούρνο μικροκυμάτων. Απλά να λιώσει, μην το μαγειρέψετε παραπάνω.
  • Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ όπως είναι ζεστό, ρίξτε μέσα τις ζάχαρες (λευκή και καστανή) και ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός (φουέ) ή με το φτερό (Κ) του μίξερ μέχρι να δέσουν τα υλικά και να γίνει ένα πηχτό μίγμα. Μη το φοβηθείτε, δε μπορεί να παραχτυπηθεί, βάλτε το σε δυνατή ταχύτητα.
  • Αν το μίγμα συνεχίζει να είναι πολύ ζεστό λόγω της θερμοκρασίας του βουτύρου όταν το λιώσατε, αφήστε το λίγο να κρυώσει πριν συνεχίσετε.
  • Χτυπήστε τα αυγά, όπως κάνετε στην ομελέτα, σε ένα μπολ.
  • Ρίξτε το μίγμα αυγών και το εκχύλισμα ή άρωμα βανίλιας μέσα στον κάδο του μίξερ και συνεχίστε το ανακάτεμα με το φτερό (Κ) ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά (ή με το φουέ αν το κάνετε στο χέρι).
  • Στο σημείο αυτό, ρίξτε το μίγμα με τα στέρεα υλικά μέσα στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βάλτε τη χαμηλότερη ταχύτητα του μίξερ και με το φτερό (Κ) ανακατέψτε έως ότου το μίγμα να έχει μια τελική μορφή ζύμης απορροφώντας όλα τα υγρά. Μην ανακατέψετε πολλή ώρα, αρκεί να σχηματιστεί η ζύμη. Αν δε χρησιμοποιείτε μίξερ μπορείτε να πάρετε μία πλαστική σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα και να ανακατέψετε.
  • Αν έχετε αγοράσει κουβερτούρα λευκής σοκολάτας κόψτε την σε μικρά κομμάτια της επιλογής σας και ρίξτε την μέσα στη ζύμη. Αν έχετε δάκρυα σοκολάτας ρίξτε τα όπως είναι. Ανακατέψτε στη χαμηλότερη ταχύτητα πάλι ώστε να πάνε σε όλη τη ζύμη.
  • Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια ώστε να βγουν 12 cookies. Στη δική μου περίπτωση το μίγμα ζύγιζε συνολικά 1.145 γρ. και το κάθε cookie περίπου 95-96 γρ.
  • Σε ένα ταψί με λαδόκολλα απλώστε ιδανικά 6, το πολύ 8 cookies κάθε φορά, αφήνοντας κενό μεταξύ τους και ψήστε τα για περίπου 9-10 λεπτά. Υπάρχει φωτογραφία από το ταψί παραπάνω πριν τη συνταγή.
  • Μόλις βγάλετε τα cookies από το φούρνο, θα είναι τόσο μαλακά που θα διαλυθούν αν τα μετακινήσετε αμέσως. Αφήστε τα 4-5 λεπτά στο ταψί ώστε να σταθεροποιηθούν λίγο και με μια σπάτουλα με προσοχή μετακινήστε τα ύστερα σε μια σχάρα ώστε να κρυώσουν.
  • Κάντε υπομονή για 3 ώρες τουλάχιστον για να κρυώσουν και να σφίξουν. Όσο περισσότερο τα αφήσετε θα αποκτήσουν πιο ωραία υφή. Ιδανικά ψήστε τα βράδυ και φάτε τα το πρωί.
  • Μπορείτε επίσης να τα παγώσετε στη συντήρηση του ψυγείου άφοβα για 4-5 μέρες, πλάθοντας τα και τυλίγοντας τα με διαφανή μεμβράνη. Έπειτα τα ψήνετε κατευθείαν από το ψυγείο.

Παρατηρήσεις

Σκέφτηκα σε αυτή τη συνταγή να μη χρησιμοποιήσω το μίξερ, γιατί πολλοί υποστηρίζουν πως με το χέρι το τελικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο και ήθελα να το κρίνω κι εγώ.
Έτσι λοιπόν, με το σύρμα χειρός (ή φουέ) ανακατέψαμε εγώ και ο αδερφός μου στην αρχή το βούτυρο με τις ζάχαρες, κάνοντας παράλληλα γυμναστική στα δυο μας χέρια.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως το μίξερ να έκανε καλύτερη δουλειά μιας και δεν υπάρχει αφράτεμα ώστε να το παρακάνουμε με το ανακάτεμα.
Το τελικό cookie είχε έντονη γεύση βανίλιας και λευκής σοκολάτας, κάτι που με κάνει να σκέφτομαι την επόμενη φορά να βάλω τη μισή δόση βανίλιας και μελλοντικά ίσως και να την αφαιρέσω. Βούτυρο δεν κατάλαβα στη γεύση.
Αυτό που ίσως να είναι ένα πρόβλημα για κάποιους, είναι που σε μερικά σημεία η ζάχαρη κρατσανάει και σκέφτομαι την επόμενη φορά να μειώσω την ποσότητα στις ζάχαρες ή να χρησιμοποιήσω ζάχαρη άχνη αντί της λευκής, αφού πρώτα κάνω μια έρευνα στο ίντερνετ.
Ενημέρωση: Μείωσα τις ζάχαρες κατά 1/5, δηλαδή χρησιμοποίησα 80 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και 160 γρ. καστανή ζάχαρη (ενημέρωσα και τη συνταγή), και πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι καλύτερο σε γεύση και διατηρείται η υφή που θέλουμε. Μη σας πω πως τα cookies άπλωσαν λιγότερο με τις δοσολογίες αυτές (δείτε την τελευταία φωτογραφία), κάτι που μου αρέσει πολύ.
Όσον αφορά την κρατσανιστή ζάχαρη, δοκίμασα να κόψω τους κόκκους σε μικρότερα κομμάτια με τη βοήθεια ενός μούλτι (ενώνοντας τις δύο ζάχαρες), κάτι το οποίο λειτούργησε θετικά στο τελικό αποτέλεσμα. Ιδανικά, τα cookies χρειάζονται τη λεγόμενη caster sugar (αντί της χοντροκομμένης δικής μας λευκής ζάχαρης).
Κατά τ'άλλα τα cookies είναι μεγάλα και χορταστικά, γι'αυτό συνιστώ να καταναλώνετε έως δύο τη φορά και να μην το παρακάνετε όπως εγώ μερικές φορές.
Μπορείτε να τα καταναλώσετε ακόμη και ζεστά, όπως αρέσει στη μητέρα μου, λίγο μετά αφού βγουν από το φούρνο με ένα κουτάλι του γλυκού.
Ενδιαφέρον θα 'χει να δοκιμάσω και μπίτερ σοκολάτα στη συνταγή αντί για τη λευκή, ώστε να είναι λιγότερο γλυκό το αποτέλεσμα.
Μπορείτε -όπως εγώ- να ψήσετε τα πρώτα 6 cookies απευθείας και να διατηρήσετε τα υπόλοιπα στο ψυγείο στη συντήρηση για να τα ψήσετε εντός 5 ημερών. Καλύψτε τα απλώς με μια διαφανή μεμβράνη.
Τέλος, η ζύμη διατηρείται και στην κατάψυξη για 3-4 μήνες και συνιστώ πρώτα να την αποψύξετε στη συντήρηση πριν ψήσετε τα cookies.
Δείτε επίσης τις συνταγές για τα κλασικά αμερικάνικα soft cookies και τα τεράστια levain cookies με καρύδια.

Διατροφική αξία

Θερμίδες: 392kcal

Διαβάστε επίσης:

6 Σχόλια

      1. Καλησπέρα! Τα συγκεκριμένα δεν απλώνουν σχεδόν καθόλου, οπότε καλύτερα να τα πιέσετε για να τα φέρετε στο επιθυμητό πάχος.

  1. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή και τα πολύ χρήσιμα σχόλια Θοδωρή!
    Τα φτιάξαμε μαζί με τους γιούς μου και αύριο θα τα πάρουν μαζί για δεκατιανό (όχι όλα προφανώς 🙂 )

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Φυσικά, τα προσβλητικά σχόλια διαγράφονται αμέσως.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του tkonsoulas.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.