Κλασικά αμερικάνικα μαλακά cookies με κομμάτια σοκολάτας

Κλασικά αμερικάνικα μαλακά cookies με κομμάτια σοκολάτας

Τα κλασικά αμερικάνικα cookies τα ονομάζουν οι Αμερικάνοι «chocolate chip cookies» και το ίντερνετ είναι γεμάτο από συνταγές με αυτά.

Από τις πρώτες φορές που δοκίμασα να φτιάξω, θυμάμαι τον αδερφό μου να μου λέει για μια πολύ δημοφιλή συνταγή από το site Pinch of Yum. Έκτοτε, έχει γίνει μία από τις αγαπημένες μου συνταγές.

Η Lindsay Ostrom που επιμελείται το Pinch of Yum έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο κείμενο με τη συνταγή των cookies της. Έχει δώσει tips, ενώ ακόμη και από τις απαντήσεις της στα σχόλια μαθαίνει κανείς πολλά.

Τα συγκεκριμένα cookies είναι:

  • Κανονικά σε μέγεθος, αν και για μένα θεωρούνται μικρά αν τα συγκρίνω με τα υπόλοιπα που έχω φτιάξει (σοκολατένια και levain)
  • Αρκετά μαλακά (soft) στην υφή
  • Γεμάτα γεύση σοκολάτας, βανίλιας και βουτύρου

Πριν περάσουμε στη συνταγή, ας δούμε μερικές φωτογραφίες από cookies που έχω φτιάξει με τη συγκεκριμένη συνταγή.

Κλασικά αμερικάνικα μαλακά cookies με κομμάτια σοκολάτας

Κλασικά αμερικάνικα μαλακά cookies με κομμάτια σοκολάτας

Κλασικά αμερικάνικα μαλακά cookies με κομμάτια σοκολάτας

Κλασικά αμερικάνικα soft cookies, συνταγή από Lindsay Ostrom

Είναι μαλακά, έχουν γεύση σοκολάτας, βανίλιας και βουτύρου, και είναι ό,τι πρέπει για κέρασμα!
5 from 11 votes
Εκτύπωση Pin Rate
Γεύμα: Γλυκό, Επιδόρπιο, Σνακ
Κουζίνα: Αμερικάνικη
Keywords: cookies, ζύμη, μπισκότα, σοκολάτα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 11 λεπτά
Χρόνος ξεκούρασης μετά το ψήσιμο: 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα 31 λεπτά
Μερίδες: 12 cookies (~52 γρ.)
Θερμίδες ανά μερίδα: 239kcal
Γράφει ο: Θοδωρής Κόνσουλας

Υλικά συνταγής

  • 113 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο (θερμοκρασία δωματίου) (8 tablespoons)
  • 100 γρ. λευκή ζάχαρη κρυσταλλική (1/2 cup)
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη κρυσταλλική (1/4 cup)
  • 1 κουταλιά γλυκού εκχύλισμα ή άρωμα βανίλιας βανίλια (ή 1 βανιλίνη) (1 teaspoon)
  • 1 μεσαίο αυγό (θερμοκρασία δωματίου)
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) (1 & 1/2 cups)
  • 1/2 κουταλιά γλυκού σόδα (1/2 teaspoon)
  • 1/4 κουταλιά γλυκού αλάτι (1/4 teaspoon)
  • 128 γρ. δάκρυα σοκολάτας της επιλογής σας (3/4 cup)

Οδηγίες παρασκευής

  • Αρχικά, προθερμάνετε τον φούρνο σας στις πάνω και κάτω αντιστάσεις (χωρίς αέρα), στους 180 βαθμούς Κελσίου, αν πρόκειται να τα ψήσετε αμέσως. Διαφορετικά, η ζύμη μπορεί να τοποθετηθεί στο ψυγείο για να κρυώσει, να αποκτήσει περισσότερη γεύση και καλύτερο ψήσιμο. Αν με ρωτήσετε, εγώ τη βάζω πάντα ψυγείο για καμιά μέρα πριν το ψήσιμο.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίξτε τις ζάχαρες (λευκή και καστανή) και το βούτυρο, και αφρατέψτε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά. Αν κολλάει το βούτυρο στα τοιχώματα και δεν το φτάνει το σύρμα, γιατί είναι και μικρή η ποσότητα, ξεκολλήστε το με μια μαρίζ όσες φορές χρειαστεί ή δοκιμάστε να ζεστάνετε τον κάδο του μίξερ περιμετρικά με ένα σεσουάρ για τα μαλλιά (κρατήστε αυτό το tip για αφρατέματα με βούτυρο). Φυσικά, μπορείτε και χωρίς μίξερ με ένα σύρμα χειρός, απλώς θα πάρει περισσότερη ώρα.
  • Σπάστε το αυγό σε ένα μπολ και ανακατέψτε το με ένα πιρούνι όπως κάνετε στην ομελέτα.
  • Ρίξτε το αυγό σε μικρές δόσεις στον κάδο του μίξερ όσο λειτουργεί σε μέτρια ταχύτητα. Περιμένετε να ενσωματωθεί η κάθε δόση και μετά ρίχνετε την επόμενη. Ίσως χρειαστεί να ξεκολλήσετε και πάλι το μίγμα από τα τοιχώματα.
  • Ρίξτε και τη βανίλια στον κάδο του μίξερ και ανακατέψτε να πάει παντού.
  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα στερεά υλικά (αλεύρι, αλάτι και σόδα) με ένα σύρμα χειρός.
  • Αλλάξτε το σύρμα στο μίξερ με το φτερό (Κ) και ρίξτε όλα τα στερεά μέσα στον κάδο. Ανακατέψτε στη χαμηλότερη ταχύτητα έως ότου ενσωματωθούν τα στερεά και σχηματιστεί η ζύμη. Μην ανακατέψετε παραπάνω. Αν η ζύμη κολλάει πολύ, ρίξτε 1-2 κουταλιές σούπας αλεύρι ώστε να μην κολλάει ή να κολλάει ελάχιστα.
  • Τέλος, ρίξτε τα δάκρυα σοκολάτας και ανακατέψτε στη χαμηλότερη ταχύτητα να ενσωματωθούν κι αυτά.
  • Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες ή μπορείτε και σε 9 ίσες μπάλες, αν θέλετε τα cookies μεγαλύτερα. Στο σημείο αυτό μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο καλύπτοντας τα με μεμβράνη ή να συνεχίσετε ψήνοντας τα αμέσως.
  • Σε ταψί με λαδόκολλα απλώστε τα cookies έχοντας περίπου 3-4 δάχτυλα κενό μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν. Καλό είναι να τα ψήσετε σε δύο δόσεις και όχι όλα μαζί, ειδικά αν κάνετε 12 στον αριθμό.
  • Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου (πάνω κάτω αντιστάσεις) για περίπου 11 λεπτά (αν κάνετε 12 cookies) ή κάνα δύο λεπτά παραπάνω αν τα κάνετε μεγαλύτερα (9 στον αριθμό). Δείτε τα να έχουν πάρει χρώμα στις άκρες. Μπορεί προς το κέντρο να σας φαίνονται άψητα, όμως έτσι γίνονται αυτά τα cookies και μη φοβάστε καθώς έχουν ψηθεί. Αν τα είχατε στο ψυγείο, προσθέσετε περίπου άλλα 2 λεπτά στο χρόνο ψησίματος.
  • Αφαιρέστε τα από τον φούρνο και αφήστε τα για 5 λεπτά να σταθεροποιηθούν όπως είναι. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα από το ταψί με μια σπάτουλα με προσοχή σε μια σχάρα για να κρυώσουν για περίπου 1 ώρα. Θέλουμε να παίρνουν αέρα και από κάτω. Καλή όρεξη!

Παρατηρήσεις

Είχα αφαιρέσει τη συγκεκριμένη συνταγή για κάποιες μέρες από το site, καθώς πίστευα ότι οι υπόλοιπες που είχα ήταν καλύτερες.
Έκατσα και την ξαναέγραψα όμως, αφού φτιάχνοντας τα cookies θυμήθηκα πόσο νόστιμα και ξεχωριστά είναι, καθώς επίσης και επειδή κάποιοι μου τη ζητήσατε.
Στα cookies αυτά καλό είναι να μη βάλετε βανιλίνη και να αγοράσετε άρωμα ή εκχύλισμα βανίλιας, γιατί απογειώνουν τη γεύση.
Επίσης, όσον αφορά τα δάκρυα σοκολάτας, η δική μου επιλογή είναι να βάζω μισά μαύρης σοκολάτας και μισά σοκολάτας γάλακτος.
Μπορείτε όμως να βάλετε και δάκρυα λευκής σοκολάτας και σοκολάτας φράουλας που κυκλοφορούν στην αγορά.
Μια άλλη καλή ιδέα είναι να αγοράσετε σοκολάτα κουβερτούρα και να την κόψετε σε κομμάτια μεγαλύτερου πάχους από δάκρυα σοκολάτας.
Υπάρχει μεγάλη ελευθερία και μπορείτε να δημιουργήσετε ωραία αποτελέσματα.
Τέλος, μόλις βγάλετε τα cookies από το φούρνο για το 5λεπτο σταθεροποίησης τους, μπορείτε αν θέλετε με μια σπάτουλα να φτιάξετε το σχήμα τους.
Πιέστε λίγο από τις άκρες προς το κέντρο τους για να τα κάνετε στρογγυλά, αν σε κάποια έχει χαλάσει το σχήμα τους, ή για να τα κάνετε πιο συμπαγή αν σας έχουν απλώσει πολύ. Μόλις κρυώσουν θα κρατήσουν το σχήμα τους.
Αν παρατηρήσετε τις παραπάνω φωτογραφίες πριν τη συνταγή, θα δείτε πως κάποια cookies έχουν απλώσει περισσότερο και άλλα λιγότερο.
Η συνταγή και ο χρόνος ψησίματος είναι ίδια σε όλα τα cookies. Αυτό που έπαιξε ρόλο είναι το ταψί, οπότε έχετε το υπόψιν αν θέλετε να κάνετε δοκιμές σε διαφορετικά ταψιά για να δείτε το αποτέλεσμα κάθε φορά.

Διατροφική αξία

Θερμίδες: 239kcal

Διαβάστε επίσης:

33 Σχόλια

  1. 5 stars
    Φανταστικά! Έψαχνα καιρό συνταγή για cookies αλλά δεν έβγαιναν ποτέ τόσο καλά! Ακολουθώντας κατά γράμμα τη συνταγή βγαίνουν τέλεια! Η οικογένειά μου τα λατρεύει και τα φτιάχνουμε συνέχεια! Σ’ ευχαριστούμε!!!!

  2. 5 stars
    Επιτέλους πραγματικά αμερικάνικα cookies, τα εψαχνα καιρό, καμία συνταγή δεν με ικανοποιούσε μεχρι εχθές που έφτιαξα τα δικά σας. Bravo!! Καταπληκτικά!

      1. 5 stars
        Είναι τέλεια! Στην πρώτη μπουκιά γεμίζει το στόμα σου βούτυρο και σοκολάτα! άψογα & πανεύκολα! Η απολυτη συνταγη για cookies!

        1. Καλησπέρα! Το βούτυρο που χρησιμοποιώ εγώ είναι το κλασικό ευρωπαϊκό αγελαδινό βούτυρο, αυτό που έχει 82% λιπαρά. Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το ίδιο. Λέγοντας «φρέσκο βούτυρο» εννοείς να παραχτυπήσεις την κρέμα γάλακτος για να πάρεις το βούτυρο που θα μείνει; Νομίζω το συγκεκριμένο βούτυρο έχει περισσότερα λιπαρά. Μπορείς να το δοκιμάσεις όμως αν θες στην ίδια ποσότητα και να δεις αν βγαίνει η συνταγή. Δεν το γνωρίζω να σου πω.

      1. Η συνταγή είναι καλή αλλά προσωπικά πιστεύω ότι η σόδα μυρίζει και σκεπάζει την γεύση του βούτυρου.Θα δοκιμάσω άλλη φορά με baking powder.

    1. 5 stars
      Είναι φανταστικα από τότε που ανακάλυψα αυτή τη συνταγή τα φτιάχνουμε συνέχεια με τα παιδιά μου👍

  3. Εφτιαξα τη συνταγή, είναι πολύ νόστιμα στη γεύση αλλά άπλωσαν πολύ με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ λεπτά. Τι προτείνετε;

    1. Τα συγκεκριμένα cookies γίνονται λεπτά. Παρόλα αυτά μπορείς να δοκιμάσεις αντί για 100 γρ. λευκή ζάχαρη και 50 γρ. καστανή ζάχαρη, να βάλεις 100 γρ. καστανή ζάχαρη και 50 γρ. λευκή ζάχαρη. Η λευκή ζάχαρη έχει περισσότερη επίδραση στο άπλωμα από την καστανή. Επίσης, μπορείς να σχηματίσεις τις μπάλες και να τις βάλεις στη συντήρηση του ψυγείου σε αεροστεγές σκεύος με μεμβράνη ή καπάκι (διατηρούνται 4-5 μέρες και αναπτύσσουν και γεύση) και να τις ψήσεις απευθείας από το ψυγείο. Τέλος, μπορείς να δεις και τη συνταγή των σοκολατένιων cookies που η ζύμη και η υφή τους είναι τέτοιες που δεν απλώνουν πολύ στο ψήσιμο.

      1. Καλησπέρα! Πολύ πιθανό! Δεν πρέπει να παρασυρθείς και να τα βγάλεις όταν τα δεις και πιστεύεις ότι έχουν ψηθεί, αλλά νωρίτερα. Έτσι φτιάχνονται τα μαλακά cookies και δεν έχουν φόβο. Επίσης, αφού προσθέσεις το αλεύρι και τα κομμάτια σοκολάτας, δεν πρέπει να χτυπήσεις τη ζύμη πολύ, ίσα ίσα να σχηματιστεί.

    1. Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή! Φυσικά και ο καθένας μπορεί να τη διαφοροποιήσει και να τη φέρει στα μέτρα του. Ευχαριστώ για το σχόλιο, ίσως το δοκιμάσω κι εγώ κάποια στιγμή να δω πώς βγαίνουν τα cookies.

  4. Φαίνονται υπέροχα Θοδωρή!!! Η αγαπημένη μου συνταγή!! Και θεωρητικά εύκολη! Αλλά έχω απογοητευτεί από τις μαγειρικές μου ικανότητες και συνήθως καταλήγω σε cookies σοκολάτα delivery χαχα ευτυχώς στο everest τα πετυχαίνουν everest.gr/sunodeutika-kafe/cookies/cookies-sokolata !!

    1. Όντως φαίνονται ωραία αυτά του everest και δεν τα έχω δοκιμάσει! Θα σου έλεγα να μην απογοητεύεσαι από τις μαγειρικές σου ικανότητες. Κάθε φορά που κάνεις ένα λάθος διδάσκεσαι από αυτό και προσπαθείς να μην το επαναλαμβάνεις. Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζω προσωπικά αφού έχω αποτύχει κι εγώ πολλές φορές, ακόμη και στην ίδια συνταγή που μπορεί να έχω φτιάξει παραπάνω από 5 ή και 10 φορές. Το κλειδί είναι η επιμονή, η υπομονή και να σημειώνεις τι πήγε στραβά και τι όχι, ώστε την επόμενη φορά να διαβάσεις τις σημειώσεις σου και να πράξεις διαφορετικά. Μπορεί να είναι κάποιο λάθος στο ψήσιμο ή κάποιο λάθος υλικό ή κάποια λάθος θερμοκρασία, τα πάντα μπορούν να πάνε στραβά. Αλλά ποτέ να μην απογοητεύεσαι!

  5. Καλησπέρα σας..
    Αν θελήσει καποιος να φτιάξει διπλάσιο αριθμό cookies, απλά διπλασιάζει και τα υλικά ή υπάρχει διαφορετική αναλογία;

  6. ο χρόνος ψησίματος 11 λεπτά δεν υφίσταται, είναι άψητα… θέλουν τουλάχιστον 20 λεπτά… έβγαλα 12 κομμάτια των 63 γραμμαρίων, τα πάτησα ελαφρώς… δεν βγαίνουν όπως της φωτογραφίας είναι πιο φουσκωτά.. αλεύρι θέλει γύρω στις 4 κουταλιές της σούπας επιπλέον…

    1. Καλησπέρα! Κατά τη δική μου γνώμη, cookies μεγέθους 50-65 γρ. ψήνονται μια χαρά στα 11 λεπτά. Στα 20 λεπτά θεωρώ πως θα έχουν ξεφύγει από αυτό που ονομάζουν οι Αμερικανοί cookies και θα είναι πιο κοντά στα δικά μας μπισκότα. Αλεύρι μπορεί όντως να θέλει παραπάνω, το γράφω άλλωστε και στη συνταγή.

    1. Καλησπέρα! Μπορείς να διακοσμήσεις με ό,τι θες, όμως έχε υπόψιν πως το αποτέλεσμα μπορεί να βγει πολύ γλυκό (π.χ. με το γλάσο) και με πολλά λιπαρά (π.χ. με τη βουτυρόκρεμα, γιατί έχουν και τα cookies αρκετό βούτυρο). Δε θα το συνιστούσα.

  7. Καλησπέρα! Όντως πολύ ωραία η συνταγή! Να ρωτήσω με αφορμή μια απάντηση σας. Πώς επιδρά στη συνταγή ο χρόνος συντήρησης του αλευριού;

    1. Καλησπέρα! Το διάβασα μόλις το σχόλιο που είχα αφήσει και αναφερόμουν στο χρόνο συντήρησης του αλεύρου (στο κατάστημα κι έπειτα στο σπίτι). Απ’ότι φαίνεται τότε πρέπει να σκεφτόμουν τα μπέικιν πάουντερ και μπέικιν σόδα, καθώς σε αυτά σίγουρα παίζει ρόλο ο χρόνος συντήρησης τους. Στο αλεύρι δε μπορώ να σκεφτώ κάποιον λόγο που να επηρεάζει τη συνταγή. Μπερδεύτηκα και τελικά διόρθωσα και το άλλο σχόλιο σβήνοντας την αναφορά αυτή. Σε ευχαριστώ που το επισήμανες!

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Φυσικά, τα προσβλητικά σχόλια διαγράφονται αμέσως.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του tkonsoulas.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.