Η χρήση των Μπέικιν Πάουντερ & Μαγειρικής Σόδας

Μπέικιν Πάουντερ vs Μπέικιν Σόδα: Τι είναι και ποια η διαφορά τους;

Έχω δει πολλές φορές συνταγές γλυκών που στα υλικά τους περιείχαν είτε Μπέικιν Πάουντερ, είτε Μαγειρική Σόδα, ή και τα δύο μαζί. Και κάποια στιγμή αναρωτήθηκα: Τι στο καλό είναι αυτά τα δύο, γιατί τα χρησιμοποιούμε και ποια η διαφορά τους;

Έκανα την έρευνα μου και κατέληξα σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες πάνω στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική!

Τι είναι το Μπέικιν Πάουντερ;

Το Μπέικιν Πάουντερ είναι ένα ξηρό μίγμα το οποίο περιέχει Μαγειρική Σόδα, κάποιο όξινο συστατικό και άμυλο (κορν φλάουρ). Το τελευταίο χρησιμοποιείται ως απορροφητικό της υγρασίας, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του προϊόντος στο ράφι, αφού η σκόνη πρέπει να διατηρείται ξηρή.

Είναι σίγουρο, δηλαδή, πως όταν χρησιμοποιηθεί σε συνταγή θα υπάρξει η χημική αντίδραση μεταξύ της σόδας και του οξέος για να απελευθερωθεί διοξείδιο του άνθρακα και να επιτευχθεί φούσκωμα στην παρασκευή.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στη συντήρηση του μπέικιν πάουντερ, καθώς αν έρθει σε επαφή με κάποιο υγρό (π.χ. νερό), τα συστατικά του θα αντιδράσουν πρόωρα και θα χαλάσει.

Τι είναι η Μαγειρική Σόδα;

Είναι γνωστή και ως Μπέικιν Σόδα ή Όξινο Ανθρακικό Νάτριο.

Έχει λευκή κρυσταλλική μορφή, είναι άοσμη και η γεύση της είναι ελαφρώς αλμυρή και αλκαλική.

Τι κάνει στο φαγητό; Χρησιμοποιείται ως (χημικός) διογκωτικός παράγοντας στις συνταγές, βοηθώντας τα τρόφιμα να φουσκώνουν κυρίως στο ψήσιμο και στο τηγάνισμα.

Για να δράσει η Μπέικιν Σόδα και να φουσκώσει το φαγητό, απαιτείται θερμότητα ή κάποιο οξύ. Και στις δύο περιπτώσεις, η αντίδραση (για να θυμηθούμε και λίγη χημεία από το σχολείο) απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα το οποίο είναι υπεύθυνο για το φούσκωμα.

Στην πρώτη περίπτωση, της θερμότητας, η αντίδραση πραγματοποιείται σε θερμοκρασία πάνω από 80 βαθμούς Κελσίου.

Στη δεύτερη περίπτωση, του όξινου υλικού, η Μαγειρική Σόδα πρέπει να έρθει σε επαφή με κάποιο όξινο συστατικό όπως χυμό λεμονιού, γιαούρτι, βουτυρόγαλα, κακάο, ξύδι, καστανή ζάχαρη, κλπ.

Η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική και συνδυάζεται με κάποιο όξινο συστατικό για έναν ακόμη λόγο: Για να αποφευχθεί η μεταλλική γεύση όταν η χημική μεταβολή κατά τη διάρκεια του ψησίματος δημιουργήσει ανθρακικό νάτριο.

Πώς αντικαθιστώ Μαγειρική Σόδα με Μπέικιν Πάουντερ, και το ανάποδο;

Αρχικά, καλό είναι να εμπιστεύεστε τις συνταγές, καθώς υπάρχουν μάγειρες και ζαχαροπλάστες που τις έχουν δοκιμάσει και το τελικό αποτέλεσμα τους άφησε ικανοποιημένους. Όλα είναι θέμα ισορροπίας.

Αν τώρα εσείς θέλετε να αντικαταστήσετε τη Μαγειρική Σόδα με Μπέικιν Πάουντερ και το αντίθετο, τότε παίζει ρόλο ποια είναι τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συνταγή.

Φυσικά, αν υπάρχει κάποιο όξινο συστατικό προτείνεται η Μαγειρική Σόδα, καθώς είναι περίπου 3-4 φορές πιο αποτελεσματική, ενώ σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιούμε το Μπέικιν Πάουντερ.

Σε περίπτωση που θέλετε να αντικαταστήσετε το ένα με το άλλο, προτείνεται να χρησιμοποιήσετε 3 φορές περισσότερη ποσότητα σε Μπέικιν Πάουντερ απ’όση αναγράφει η συνταγή σε Μαγειρική Σόδα.

Για παράδειγμα, αν ζητούνται 5 γρ. Μαγειρική Σόδα, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με 15 γρ. Μπέικιν Πάουντερ.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι αν αντικαθιστάτε μπέικιν πάουντερ με μαγειρική σόδα, τότε θα πρέπει να βάζετε και λίγο από κάποιο οξύ (π.χ. 1 κουταλιά γλυκού χυμό λεμονιού ή ξύδι).

Συνήθως η σόδα χρησιμοποιείται αφού πρώτα διαλυθεί σε κάποιο υγρό στοιχείο για να ενεργοποιηθεί, ενώ το μπέικιν πάουντερ ανακατεύεται με το αλεύρι πριν μπει στα μίγματα.

Πώς θα καταλάβω αν το μπέικιν πάουντερ και η μαγειρική σόδα έχουν χάσει τη δύναμη τους;

Όπως προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης:

  • Βάζουμε 2 κουταλιές γλυκού σόδα σε ένα πιατάκι και ρίχνουμε από πάνω 1 κουταλιά σούπας ξύδι ή χυμό λεμονιού. Αν αφρίσει και κάνει φυσαλίδες, τότε είναι μια χαρά λειτουργική.
  • Βάζουμε 4 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και προσθέτουμε νερό. Αν αφρίσει, είναι μια χαρά λειτουργικό.

Η σόδα γενικώς κρατά περισσότερο καιρό και είναι πιο ασφαλές να την αγοράσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με το μπέικιν που «χάνει» τη δύναμη του γρηγορότερα, οπότε και είναι καλό να το αγοράζουμε σε μικρότερες ποσότητες (σε φακελάκια).

Μετά από όλα τα προηγούμενα, δε νιώθετε πως πρέπει να πειραματιστείτε;

Διαβάστε επίσης:

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Φυσικά, τα προσβλητικά σχόλια διαγράφονται αμέσως.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του tkonsoulas.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.