Εύκολη Φοκάτσια (Focaccia) χωρίς ζύμωμα, με αλάτι, λάδι & δεντρολίβανο

Εύκολη Φοκάτσια (Focaccia) χωρίς ζύμωμα, με αλάτι, λάδι και δεντρολίβανο

Όσοι δεν έχετε φάει Focaccia δεν ξέρετε τι χάνετε! Κι αυτό γιατί συνδυάζεται υπέροχα με ελαιόλαδο, αλάτι, δεντρολίβανο, ντοματίνια, ελιές, κλπ, μεσογειακά υλικά τα οποία στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σε ποιότητα.

Προφέρεται «Φοκάτσια» (με βαρύ «τσ», όπως στην Κρητική διάλεκτο), οι Ιταλοί την προφέρουν και «Φοκάτσα» (τραβώντας το άλφα που τονίζεται) και έχει βαθιές ρίζες που προέρχονται από την Ιταλία και την Αρχαία Ελλάδα.

Ένα τόσο παλιό λοιπόν είδος ψωμιού, πρόκειται για τον ενδιάμεσο κρίκο της πίτσας και του ψωμιού όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Έχει μαλακή υφή και πολλές τρύπες τόσο στο πάνω μέρος της κόρας, όσο και ενδιάμεσα στην ψίχα.

Η συνταγή Focaccia που θα σας δώσω προέρχεται από το Instagram προφίλ Bread Ahead Bakery, οι οποίοι τις δύσκολες αυτές μέρες της καραντίνας προσφέρουν καθημερινά ένα εξαιρετικό live με συνταγές που περιέχουν μπέικιν πάουντερ, σόδα, ή μαγιά.

Δε θα σας κρύψω ότι μόλις έκανα την εύκολη συνταγή της συγκεκριμένης Focaccia, η οποία γίνεται χωρίς ζύμωμα (όπως και το ψωμί γάστρας που σας έχω δείξει), εδώ στο σπίτι πανηγυρίζαμε με το τελικό αποτέλεσμα από θέμα υφής και νοστιμιάς!

Ας δούμε λοιπόν φωτογραφίες και φυσικά την αναλυτική συνταγή με τις παρατηρήσεις μου.

Εύκολη Φοκάτσια (Focaccia) χωρίς ζύμωμα, με αλάτι, λάδι και δεντρολίβανο

Εύκολη Φοκάτσια (Focaccia) χωρίς ζύμωμα, με αλάτι, λάδι και δεντρολίβανο

Εύκολη Φοκάτσια (Focaccia) χωρίς ζύμωμα, με αλάτι, λάδι και δεντρολίβανο

Εύκολη Φοκάτσια (Focaccia) χωρίς ζύμωμα, με αλάτι, λάδι και δεντρολίβανο

Εύκολη Φοκάτσια (Focaccia) χωρίς ζύμωμα, συνταγή από Bread Ahead Bakery

Ένα ψωμί αφράτο, λαδερό όσο πρέπει, με αλάτι, λάδι & δεντρολίβανο!
Εκτύπωση Pin Rate
Γεύμα: Ορεκτικό, Σνακ
Κουζίνα: Ιταλική
Keywords: Focaccia, αλμυρές συνταγές, ζύμη, ζύμη για ψωμί, Φοκάτσια, ψωμί
Χρόνος Προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Ξεκούραση σε θερμ. δωματίου: 3 ώρες
Συνολικός Χρόνος: 15 ώρες 20 λεπτά
Μερίδες: 1 Focaccia
Θερμίδες ανά μερίδα: 2375kcal
Γράφει ο: Θοδωρής Κόνσουλας

Υλικά συνταγής

 • 400 γρ. νερό χλιαρό (θερμ. δωματίου) βρύσης
 • 8 γρ. νωπή μαγιά (ή 3 γρ. ξηρή μαγιά)
 • 500 γρ. αλεύρι σκληρό (αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
 • 10 γρ. αλάτι + αλάτι για πασπάλισμα πριν το ψήσιμο
 • 25 γρ. λάδι (ελαιόλαδο) + ελαιόλαδο για πασπάλισμα πριν και μετά το ψήσιμο
 • δεντρολίβανο για πασπάλισμα πριν το ψήσιμο
 • σιμιγδάλι (κατά προτίμηση ψιλό) για πασπάλισμα πριν το ψήσιμο

Οδηγίες παρασκευής

 • Σε ένα μεγάλο μπολ (στο οποίο θα ξεκουραστεί η ζύμη στο ψυγείο), ρίξτε τα 25 γρ. ελαιόλαδο και φροντίστε να λαδώσετε και τα πλαϊνά του μπολ γιατί θα φουσκώσει η ζύμη. Μπορείτε να τα λαδώσετε με ένα πινέλο ή γυρνώντας σε κλίση το μπολ και περιστρέφοντας το κυκλικά, για να μη λερώσετε πινέλο.
 • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ (στο οποίο θα γίνει το ανακάτεμα των υλικών), ρίξτε το νερό και τη μαγιά, και ανακατέψτε τα ώστε να διαλυθεί η μαγιά και να ενσωματωθεί στο νερό.
 • Στο ίδιο μπολ με το νερό και τη μαγιά, ρίξτε το αλεύρι και τα 10 γρ. αλάτι και ανακατέψτε καλά με ένα εργαλείο (πιρούνι, κουτάλι ή καλύτερα με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας), για να μη λερωθείτε. Θέλουμε το αλεύρι να απορροφηθεί όλο από το νερό και να μην υπάρχει πουθενά στεγνό.
 • Το αποτέλεσμα θα είναι μια υγρή ζύμη, καθώς έχει 80% υγρασία (αυτό σημαίνει πως το νερό είναι σε ποσότητα 80%, ή αλλιώς στα 4/5, σε σχέση με το αλεύρι).
 • Ρίξτε όλη τη ζύμη (φροντίστε να σκουπίσετε και τα πλαϊνά του μπολ να ξεκολλήσει η ζύμη από παντού) ιδανικά με μια χούφτα ή σπάτουλα μαρίζ, μέσα στο αρχικό μπολ το οποίο είχατε ρίξει το ελαιόλαδο. Μην ανακατέψετε, απλώς θέλουμε η ζύμη να κάτσει πάνω στο ελαιόλαδο.
  Εύκολη Φοκάτσια (Focaccia) χωρίς ζύμωμα, με αλάτι, λάδι και δεντρολίβανο
 • Κλείστε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και βάλτε το στη συντήρηση στο ψυγείο. Αφήστε τη ζύμη για περίπου 12 ώρες στο ψυγείο. Tip: Αν το μπολ σας είναι πλαστικό και δεν κολλάει η μεμβράνη, βρέξτε με το δάχτυλο σας κυκλικά το εξωτερικό πάνω μέρος του μπολ και θα κολλήσει εύκολα.
 • Αφαιρέστε το μπολ με τη ζύμη από το ψυγείο και απλά αφήστε το όπως είναι σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3 ώρες. Η ζύμη θα πρέπει σίγουρα να έχει διπλασιαστεί.
  Εύκολη Φοκάτσια (Focaccia) χωρίς ζύμωμα, με αλάτι, λάδι και δεντρολίβανο
 • Αφού έρθει η ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου, αλείψτε τον πάγκο σας με λίγο ελαιόλαδο για να ρίξετε πάνω τη ζύμη.
 • Σε ένα ταψί στο οποίο θα ψήσετε τη Focaccia, βάλτε μία λαδόκολλα και πασπαλίστε τη λαδόκολλα με αρκετό σιμιγδάλι.
 • Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 230 βαθμούς Κελσίου στη λειτουργία του αέρα.
 • Γυρνώντας κυκλικά σε κλίση το μπολ η ζύμη θα ξεκολλάει σιγά σιγά από τα τοιχώματα του μπολ. Στη συνέχεια αναποδογυρίστε το μπολ να πέσει η ζύμη πάνω στο λαδωμένο πάγκο σας. Ιδανικά θέλουμε η ζύμη να λαδωθεί σε όλες τις πλευρές της, οπότε αν δε λαδώθηκε στην επιφάνεια της όπως τη ρίξατε στον πάγκο, αναποδογυρίστε την (θα σας βοηθήσει και το λίγο λάδι που θα πέσει από το μπολ).
 • Πατήστε με τα δάχτυλα σας ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης ώστε να απλωθεί σιγά σιγά πάνω στον πάγκο. Μην την τραβήξετε γιατί δε θέλουμε να σκιστεί, απλώς πιέστε την προς τα κάτω και όσο ανοίξει.
 • Για να μικρύνετε το μέγεθος της ζύμης πριν τη μεταφέρετε, σηκώστε τη μία πλευρά της με τα δυο χέρια σας και φέρτε την λίγο πριν το κέντρο της ζύμης. Κάντε το ίδιο με την απέναντι πλευρά και μετά ακολουθήστε πάλι την ίδια διαδικασία με τις άλλες δύο πλευρές. Θα πρέπει να έχει μικρύνει αρκετά η ζύμη σε σχέση με πριν.
 • Σηκώστε τη ζύμη με τα δυο χέρια σας και μεταφέρετε την στο ταψί με τη λαδόκολλα αναποδογυρίζοντας την, ώστε τα διπλώματα που κάνατε πριν να είναι τώρα από κάτω.
 • Ρίξτε ελαιόλαδο (πασπάλισμα σαν κορδόνι) στην επιφάνεια της ζύμης (μην το παρακάνετε γιατί θα ρίξετε ελαιόλαδο και μετά το ψήσιμο).
 • Στο σημείο αυτό πιέστε με τις άκρες των δαχτύλων σας την επιφάνεια της ζύμης προς τα κάτω ώστε να κάνετε τις λεγόμενες «τρύπες» και κάθε φορά που θα πιέζετε να τραβάτε ελαφρώς τη ζύμη προς τα έξω για να ανοίγει το σχήμα της. Κάντε το πολλές φορές και σε όλη την επιφάνεια για να ανοίξει σιγά σιγά. Το πόσο θα ανοίξετε τη ζύμη το αφήνω σε εσάς. Όσο πιο πολύ την ανοίγετε τόσο πιο λεπτό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.
  Εύκολη Φοκάτσια (Focaccia) χωρίς ζύμωμα, με αλάτι, λάδι και δεντρολίβανο
 • Ρίξτε λίγο σιμιγδάλι, αλάτι και δεντρολίβανο, σε όλη την επιφάνεια της ζύμης πριν τη βάλετε για ψήσιμο.
 • Τοποθετήστε το ταψί στην πρώτη θέση από κάτω προς τα πάνω και ψήστε τη Focaccia για περίπου 20 λεπτά στους 230 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Μη φοβηθείτε αν πάρει χρώμα στις άκρες στα πρώτα 10 λεπτά, αφήστε τη να ψηθεί καλά. Έχετε το νου σας από το τέταρτο και μετά, γιατί ο κάθε φούρνος διαφέρει.
 • Μόλις βγάλετε το ταψί από τον φούρνο, πασπαλίστε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της Φοκάτσια. Το ελαιόλαδο θα απορροφηθεί σχεδόν αμέσως.
 • Μεταφέρετε τη Φοκάτσια σε μία σχάρα για να κρυώσει, γιατί αν την αφήσετε στο ταψί θα υγρασιάσει στο κάτω μέρος. Πρέπει να παίρνει αέρα από όλες τις πλευρές όσο κρυώνει. Περιμένετε να κρυώσει λίγο κάνα μισάωρο και καλή σας όρεξη!

Βίντεο

Παρατηρήσεις

Η συγκεκριμένη ιταλική Focaccia έχει γίνει το αγαπημένο ψωμί του σπιτιού μας!
Είναι τόσο εθιστική και τρώγεται τόσο ζεστή όσο και κρύα. Μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε και για να φτιάξετε σάντουιτς, είναι ιδανική γι'αυτό!
Την πρώτη φορά που θα τη φτιάξετε και αν προηγουμένως δεν έχετε ασχοληθεί αρκετά με ζύμες υψηλές σε υγρασία, ίσως τη φοβηθείτε.
Είναι λογικό αυτό και το ελαιόλαδο μας βοηθά ώστε να μην κολλάει η ζύμη στον πάγκο και στα χέρια μας. Σε περίπτωση που κολλήσει, ξεκολλήστε την και φροντίστε να λαδώσετε το συγκεκριμένο σημείο.
Μπορείτε φυσικά να αρωματίσετε το ψωμί Φοκάτσια και με άλλα αρωματικά της επιλογής σας, απλώς ο συνδυασμός αλατιού, δεντρολίβανου και λαδιού είναι άπαιχτος!
Η συγκεκριμένη συνταγή αρχικά δόθηκε διαφορετικά από τους ανθρώπους του Bread Ahead Bakery, απλώς σας την παρουσίασα χωρίς ζύμωμα για να γίνει πιο εύκολη. Είναι όμως πιο αργή η διαδικασία σε σχέση με την αυθεντική συνταγή.
Στην αυθεντική συνταγή:
 • Φροντίζετε το νερό να είναι λίγο ζεστό (περίπου 30 βαθμούς Κελσίου) ώστε να ενεργοποιηθεί πιο γρήγορη η μαγιά.
 • Δεν τοποθετείτε τη ζύμη στο ψυγείο, την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Φροντίζετε να ζυμώσετε μερικά λεπτά το ζυμάρι μετά το ανακάτεμα όλων των υλικών, για να αναπτύξετε τη γλουτένη. Καλύτερα στο μίξερ, γιατί η ζύμη θα είναι πολύ υγρή και απαιτείται εμπειρία.
 • Φροντίζετε στο μπολ να βάλετε παραπάνω λάδι (~50 γρ.) και κάνετε 3 φορές διπλώματα της ζύμης ανά 45 λεπτά, όπως φαίνεται στο συγκεκριμένο Instagram post.
Στη συνέχεια ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με αυτή που σας έδειξα όταν αφαιρείτε τη ζύμη από το μπολ πάνω στον πάγκο και έπειτα στο ταψί.
Με τον προηγούμενο τρόπο, των διπλωμάτων αντί του ψυγείου, μέσα σε περίπου 3-3μιση ώρες μπορείτε να έχετε έτοιμη τη Φοκάτσια από την αρχή μέχρι το τέλος.
Η επιλογή είναι δική σας!

Διατροφική αξία

Θερμίδες: 2375kcal

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Φυσικά, τα προσβλητικά σχόλια διαγράφονται αμέσως.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής
Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του tkonsoulas.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.