Brownies με φουλ σοκολατένια γεύση & μαλακή υγρή υφή

Brownies με φουλ σοκολατένια γεύση & μαλακή υγρή υφή

Τι γνωρίζετε για τα brownies; Έχετε δοκιμάσει ποτέ; Ρωτάω γιατί πρόκειται για ένα καθαρά αμερικάνικο γλύκισμα το οποίο δε συναντά κανείς τόσο εύκολα όσο άλλα γλυκά.

Αν και η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή brownies βρέθηκε το 1899 σε βιβλίο μαγειρικής, σύμφωνα με τη Wikipedia, το γλυκό ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλές τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα.

Στην ουσία πρόκειται για ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο κομμάτι σοκολατένιου κέικ και κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές: fudgy και cakey, όπως λένε οι Αμερικάνοι.

Η πρώτη εκδοχή, με την οποία και θα ασχοληθούμε, αφορά ένα κομμάτι κέικ με υγρή και πηχτή υφή στο δάγκωμα, ενώ η δεύτερη είναι πιο στεγνή και θυμίζει τα κλασικά κέικ που όλοι έχουμε φάει κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Συνήθως τα brownies περιέχουν και κάποιον ξηρό καρπό εκτός από σοκολάτα, κακάο και τα υπόλοιπα κλασικά υλικά (βούτυρο, αυγά, ζάχαρη, αλεύρι).

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε πως από το brownie έχει προέλθει το blondie, το οποίο έχει τα ίδια υλικά συνήθως, εκτός από τη σοκολάτα και το κακάο, δίνοντας μια πιο δυνατή γεύση βανίλιας στο στόμα.

Αν είστε λάτρεις της σοκολάτας, πιστέψτε με πως θα λατρέψετε τη συγκεκριμένη συνταγή, η οποία προέρχεται από το Instagram προφίλ του σεφ Vinesh Johny. Την ονομάζει «Life Changing Brownie» και όχι άδικα!

Η συνταγή υπάρχει στα stories του σεφ μαζί με τη διαδικασία σε γρήγορης μορφής βίντεο, αν θέλετε να τη δείτε και από εκεί.

Ακολουθούν φωτογραφίες, η συνταγή και οι παρατηρήσεις μου.

Brownies με φουλ σοκολατένια γεύση & μαλακή υγρή υφή

Brownies με φουλ σοκολατένια γεύση & μαλακή υγρή υφή

Brownies με φουλ σοκολατένια γεύση & μαλακή υγρή υφή

Brownies με φουλ σοκολατένια γεύση & μαλακή υγρή υφή

Fudgy & σοκολατένια brownies, συνταγή από Vinesh Johny

Έχουν μαλακή και υγρή υφή, περιέχουν σοκολάτα σε δύο υφές και είναι εύκολα να τα φτιάξετε!
Εκτύπωση Pin Rate
Γεύμα: Γλυκό, Επιδόρπιο, Σνακ
Κουζίνα: Αμερικάνικη
Keywords: brownie, brownies, κέικ, σοκολάτα
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα
Μερίδες: 9 κομμάτια
Θερμίδες ανά μερίδα: 475kcal
Γράφει ο: Θοδωρής Κόνσουλας

Υλικά συνταγής

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο
  • 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (50% έως 70% κακάο) (για λιώσιμο)
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (50% έως 70% κακάο) (σε χοντρά κομμάτια)
  • 2 μεσαία αυγά (θερμ. δωματίου)
  • 1 κρόκος μεσαίου αυγού (θερμ δωματίου)
  • 180 γρ. καστανή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουτάλι γλυκού εκχύλισμα ή άρωμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη (σκόνη)
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. κακάο
  • 1/2 κουτάλι γλυκού αλάτι

Οδηγίες παρασκευής

  • Αρχικά, ψιλοκόψτε τα 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα η οποία θα πάει για λιώσιμο στη συνέχεια και χοντροκόψτε τα 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα που θα μπουν στο τέλος μέσα στο brownie.
  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Καλό είναι να τα κοσκινίσετε, διαφορετικά φροντίστε να τα ανακατέψετε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθούν τα όποια γρομπαλάκια αλεύρου και κακάο.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 190°C αέρα με μια σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου.
  • Τοποθετήστε σε μια μπασίνα το βούτυρο μαζί με τα 180 γρ. ψιλοκομμένης σοκολάτας για να τα λιώσετε. Έχετε δύο επιλογές:
    1) Να χρησιμοποιήσετε μπεν μαρί. Σε κατσαρολάκι με λίγο νερό, βάζετε να ζεσταθεί καλά το νερό, όχι όμως να βράσει και τοποθετείτε ένα κατάλληλο σκεύος (π.χ. μπασίνα) πάνω από το κατσαρολάκι (χωρίς να ακουμπάει το νερό), ώστε με τους υδρατμούς του νερού να λιώσουν βούτυρο και σοκολάτα. Απαιτείται συνεχές ανακάτεμα καθόλη τη διάρκεια.
    2) Να χρησιμοποιήσετε τα μικροκύματα. Σε κατάλληλο σκεύος για τον φούρνο μικροκυμμάτων, βάζετε το βούτυρο και τη σοκολάτα και τα βάζετε αρχικά για μισό λεπτό σε ισχύ περίπου 600 watt. Το βγάζετε, ανακατεύετε και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία βγάζοντας και ανακατεύοντας κάθε μισό λεπτό έως ότου λιώσουν.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα αυγά, τον κρόκο αυγού, τη βανίλια και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύετε καλά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το φτερό (Κ) για περίπου 5 λεπτά. Το μίγμα θα αφρατέψει.
  • Στη συνέχεια, ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το λιωμένο μίγμα βουτύρου και σοκολάτας, σιγουρεύοντας ότι έχει κρυώσει για να μη μαγειρευτούν τα αυγά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα με το φτερό (Κ) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για περίπου 2-3 λεπτά. Μπορείτε να ξύσετε τα πλαϊνά και τον πάτο του κάδου με μια μαρίζ για να ξεκολλήσει το αυγό.
  • Αφαιρέστε το φτερό καθώς δε θα το χρειαστούμε άλλο. Ρίξτε στον κάδο το ελαιόλαδο και ανακατέψτε με μια μαρίζ ώστε να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα.
  • Στη συνέχεια ρίξτε μέσα το μίγμα στερεών υλικών (αλεύρι, κακάο, αλάτι) και ανακατέψτε με τη μαρίζ ώστε να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μίγμα, όχι όμως τελείως, αφού θα συνεχίσετε το ανακάτεμα και στο επόμενο βήμα.
  • Ρίξτε στον κάδο τα 150 γρ. χοντροκομμένα κομμάτια σοκολάτας και ανακατέψτε με τη μαρίζ να ενσωματωθούν στο μίγμα. Η τελική μορφή θα είναι ένα σφικτό και συμπαγές σοκολατένιο μίγμα.
  • Σε μια τετράγωνη φόρμα (ιδανικά) 20x20 εκατοστών, μπορείτε να στρώσετε λαδόκολλα στο κάτω μέρος και να προεξέχει και λίγο από τα πλαϊνά, ώστε να το ξεφορμάρετε εύκολα ύστερα τραβώντας τα πλαϊνά επάνω.
  • Ρίξτε το μίγμα (ξύνοντας καλά τα πλαϊνά και τον πάτο) από τον κάδο του μίξερ μέσα στη φόρμα και με μια παλέτα (ή με τη μαρίζ) φροντίστε να το απλώσετε παντού σε όλη την επιφάνεια και να το κάνετε ομοιόμορφο στο πάχος.
  • Τοποθετήστε τη φόρμα στον φούρνο και κατεβάστε αμέσως τη θερμοκρασία στους 170°C αέρα. Ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά. Στη δική μου περίπτωση το ψήσιμο διήρκεσε ακριβώς 25 λεπτά. Ο κάθε φούρνος διαφέρει όμως.
  • Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, μην προσπαθήσετε να το μετακινήσετε ή να το ξεφορμάρετε, καθώς θα είναι πολύ ρευστό και θα διαλυθεί. Αφήστε το να κρυώσει καλά, περίπου για καμιά ώρα, να σφίξει και να πάρει δομή το brownie. Ύστερα ξεφορμάρετε και κόψτε το σε 9 κομμάτια. Καλή σας όρεξη!

Παρατηρήσεις

Το συγκεκριμένο brownie του Vinesh Johny είναι υπέροχα σοκολατένιο!
Το έφτιαξα πρώτη φορά τον Αύγουστο και από τότε το θυμόμουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συνεχώς έλεγα να το φτιάξω. Το έκανα λοιπόν και δεύτερη φορά και θυμήθηκα την εξαιρετική γεύση του.
Η φουλ σοκολατένια γλυκιά γεύση έρχεται κάπου κάπου σε δαγκωματιές σε αντίθεση με το αλμυρό αλάτι και το αποτέλεσμα κάνει χαρούμενους όλους όσους το δοκιμάζουν.
Η αυθεντική συνταγή χρησιμοποιεί κολοκυθέλαιο αντί για ελαιόλαδο, όμως ο σεφ προτείνει το ελαιόλαδο ως εναλλακτική και το ίδιο επέλεξα κι εγώ αφού όλοι το έχουμε σπίτια μας.
Στη συγκεκριμένη συνταγή λείπει ο ξηρός καρπός που συνηθίζεται να υπάρχει στα brownies, όμως είστε ελεύθεροι να προσθέσετε τον αγαπημένο σας, είτε είναι φουντούκια, είτε αμύγδαλα, είτε φιστίκια, κλπ.
Μπορείτε να «παίξετε» και με άλλους συνδυασμούς, π.χ. βάζοντας φυστικοβούτυρο ή ταχίνι σε διάφορα σημεία, πάνω στο τελικό μίγμα μέσα στη φόρμα, και κάνοντας κύματα ανακατεύοντας τα κυκλικά με ένα πιρούνι.
Στην παραπάνω εικόνα με το έτοιμο brownie, ίσως κάποιοι παρατηρήσατε πως η φόρμα περιέχει αλουμινόχαρτο.
Αυτό το έβαλα για να μικρύνω τις διαστάσεις της φόρμας, καθώς δεν είχα φόρμα 20x20 εκατοστών. Έχω φόρμα μεγαλύτερη, διαστάσεων 19x27 εκατοστών (ορθογώνια), οπότε για να έρθω όσο πιο κοντά μπορώ στο αποτέλεσμα του σεφ, χρησιμοποίησα αλουμινόχαρτο για να αξιοποιήσω τον χώρο 19x21 εκατοστών της φόρμας.
Το σκεπτικό που ακολούθησα θα το εξηγήσω σε ξεχωριστό κείμενο τις επόμενες μέρες, υπολογίζοντας ουσιαστικά το εμβαδόν της κάθε φόρμας.
Τέλος, για το συγκεκριμένο brownie που θα σας αλλάξει τη ζωή, προτείνω να το φάτε ζεσταίνοντας το ελάχιστα στα μικροκύματα (εφόσον είναι σε θερμ. δωματίου) και ρίχνοντας παγωτό από πάνω! Ξέρετε, να κάνετε την αντίθεση ζεστού και κρύου. Τρώγεται ευχάριστα και σκέτο σε θερμ. δωματίου όμως αν δεν έχετε παγωτό!

Διατροφική αξία

Θερμίδες: 475kcal

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Φυσικά, τα προσβλητικά σχόλια διαγράφονται αμέσως.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του tkonsoulas.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.