Αφράτη & τραγανή πίτσα ταψιού της επόμενης μέρας

Αφράτη & τραγανή πίτσα ταψιού της επόμενης μέρας

Η πίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά! Και ποιανού δεν είναι, θα μου πείτε. Εντάξει, και τα σουβλάκια είναι, αλλά η καλή πίτσα ξεπερνά το καλό σουβλάκι κατ’εμέ.

Είμαι λίγο άτυχος γιατί στην περιοχή μου και ως εκεί που φτάνει το delivery, δεν έχω κάποια πιτσαρία της προκοπής. Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει το εξαιρετικό Granello, το οποίο φτιάχνει την αγαπημένη μου ίσως πίτσα που ονομάζεται Piccante, όμως ελέω κορονοϊού δε μπορώ να την απολαύσω.

Ευτυχώς που υπάρχει και το ίντερνετ. Για το σπίτι έχω βρει αγαπημένη συνταγή για πίτσα εδώ και καιρό. Ανά περιόδους όμως μου αρέσει να δοκιμάζω κι άλλες επιλογές, γιατί πίτσες υπάρχουν πολλών ειδών.

Με αφορμή τη συνταγή της χρονιάς 2021 του King Arthur Baking, τα ρολάκια κανέλας, έπεσε το μάτι μου και σε άλλες επιλεγμένες συνταγές των προηγούμενων ετών.

Η συνταγή της χρονιάς 2020 ονομάζεται Crispy Cheesy Pan Pizza (στον προηγούμενο σύνδεσμο θα βρείτε υλικά και τρόπο εκτέλεσης) και πρόκειται για πίτσα με αφράτη ζύμη, η οποία ψήνεται ιδανικά μέσα σε μαντεμένιο τηγάνι.

Αφράτη & τραγανή πίτσα ταψιού της επόμενης μέρας

Τραγανή αφράτη πίτσα ταψιού, συνταγή από King Arthur Baking

Εύκολη πίτσα στην οποία πρωταγωνιστούν η ζύμη και το τυρί το οποίο καραμελώνει με το ταψί.
Εκτύπωση Pin Rate
Γεύμα: Κυρίως
Κουζίνα: Αμερικάνικη
Keywords: king arthur baking, pizza, αλμυρές συνταγές, ζύμη, ζύμη για πίτσα, πίτσα
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Χρόνος ξεκούρασης: 12 ώρες 40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 13 ώρες 30 λεπτά
Μερίδες: 1 αφράτη πίτσα (26 εκατ.)
Θερμίδες ανά μερίδα: 1846kcal
Γράφει ο: Θοδωρής Κόνσουλας

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη:

  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού ξηρή μαγιά
  • 170 γρ. νερό (χλιαρό)
  • 13 γρ. ελαιόλαδο

Για το ταψί:

  • 18 γρ. ελαιόλαδο (για επικάλυψη πάτου και τοιχωμάτων)

Για την επικάλυψη πίτσας:

  • 170 γρ. τριμμένο τυρί
  • 110 γρ. σάλτσα ντομάτας

Διατροφική αξία

Θερμίδες: 1846kcal

Τα μυστικά της πίτσας

Τα 4 μυστικά της είναι τα εξής:

  • Η μέθοδος των 4 διπλωμάτων της ζύμης ανά 5 λεπτά για αποφυγή της διαδικασίας ζυμώματος
  • Η συντήρηση στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες (έως και 7 μέρες) ώστε να αναπτυχθεί η γεύση της ζύμης
  • Το ψήσιμο ιδανικά σε μαντεμένιο τηγάνι ώστε να γίνει τραγανή η ζύμη εξωτερικά, όπως και το τυρί που έρχεται σε επαφή με το σκεύος
  • Η επικάλυψη τυριού πάνω από τη ζύμη και πριν τη σάλτσα, η οποία κρατά όλη την υγρασία της ζύμης

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, δοκίμασα τη συγκεκριμένη συνταγή της τραγανής και αφράτης πίτσας και θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις και παρατηρήσεις μου.

Η προετοιμασία της ζύμης

Αφράτη & τραγανή πίτσα ταψιού της επόμενης μέρας

Η διαδικασία ξεκίνησε σε ένα μπολ, όπου έριξα όλα τα υλικά (αλεύρι, αλάτι, νερό, ξηρή μαγιά και λάδι) και ανακάτεψα έως ότου σχηματιστεί μια ζύμη. Φυσικά, πρόσεξα να μην έρθουν σε άμεση επαφή η μαγιά με το αλάτι, καθώς το αλάτι έχει την ικανότητα να ελαχιστοποιεί τη δραστηριότητα της μαγιάς.

Να ανακατεύετε πρώτα το αλεύρι με την ξηρή μαγιά και έπειτα να ρίχνετε το αλάτι ή να το ρίχνετε προς το τέλος, αφού έχετε ανακατέψει όλα τα υπόλοιπα.

Η διαδικασία δεν πήρε πολύ, περίπου 1-2 λεπτά με τη βοήθεια μιας χούφτας. Φρόντισα να πάρω ό,τι είχε μείνει στα πλάγια του μπολ και άφησα την υγρή μάζα ζύμης να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, καλύπτοντας την με μια πετσέτα.

Για να μην το αναφέρω συνεχώς, κάθε φορά που ξεκουραζόταν η ζύμη και δεν ασχολιόμουν με αυτή, σκέπαζα το μπολ με μια πετσέτα.

Έπειτα γέμισα έναν δοσομετρητή με νερό βρύσης, για να μπορώ να βουτάω ελαφρά τις άκρες των δαχτύλων μου και να πιάνω τη ζύμη χωρίς αυτή να κολλάει στα χέρια μου.

Το πρώτο δίπλωμα ήταν και το πιο εύκολο. Έπιασα τη ζύμη από την άκρη, τη σήκωσα τινάζοντας την ελαφρώς να τεντωθεί λίγο και τη δίπλωσα αφήνοντας την. Γύρισα το μπολ 90 μοίρες και επανέλαβα. Έκανα το ίδιο άλλες 2 φορές και το πρώτο δίπλωμα είχε ολοκληρωθεί. Πίεσα ελαφρώς τη ζύμη να γίνει πιο πλατιά για να μπορώ να την ξανά διπλώσω σε λίγο.

Στη συγκεκριμένη συνταγή όταν λέμε 1 δίπλωμα εννοούμε τη ζύμη να διπλωθεί 4 φορές κυκλικά. Είναι λίγο μπέρδεμα, αλλά όχι πολύ.

Στη συνέχεια άφησα πάλι τη ζύμη να ξεκουραστεί 5 λεπτά και επανέλαβα 1 δίπλωμα. Συνολικά πέρασαν δηλαδή 20 λεπτά και έκανα 4 διπλώματα.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για να αποφύγουμε το ζύμωμα και να εγκλωβίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα στο ζυμάρι, το οποίο έπειτα θα φανεί στο τελικό αποτέλεσμα.

Μιας και ο χρόνος των 5 λεπτών ξεκούρασης μετά από κάθε δίπλωμα είναι σύντομος, θα παρατηρήσετε αν το επιχειρήσετε πως κάθε δίπλωμα θα είναι πιο δύσκολο από το προηγούμενο, καθώς η ζύμη θα είναι περισσότερο σοκαρισμένη και δε θα έχει προλάβει να ξεκουραστεί επαρκώς.

Μην πτοήστε όμως, κάντε εσείς τα διπλώματα όπως μπορείτε.

Μετά τα διπλώματα οι οδηγίες έλεγαν να αφήσω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 40 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, οπότε και το έκανα. Έπειτα σκέπασα το μπολ με μια μεμβράνη για να είναι αεροστεγώς κλειστό και το τοποθέτησα στο ψυγείο στους 4°C.

Μιας και το μπολ ήταν πλαστικό, έβρεξα τα εξωτερικά τοιχώματα στο πάνω μέρος με νερό με το δάχτυλο μου, ώστε να κολλήσει η μεμβράνη. Διαφορετικά, δεν κολλάει σε τέτοιου είδους μπολ.

Η ζύμη πρέπει να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες, έως και 3 μέρες (72 ώρες), να φουσκώσει αργά και να αναπτύξει γεύση. Είναι εύκολο και για εμάς, αφού δεν έχουμε το άγχος να βρούμε χρόνο να ψήσουμε τη ζύμη σε συγκεκριμένο χρόνο. Επιλέγουμε εμείς πότε θα το κάνουμε.

Η συναρμολόγηση της πίτσας

Αφράτη & τραγανή πίτσα ταψιού της επόμενης μέρας

Περίπου 3 ώρες πριν αποφασίσω πως θέλω να ψήσω την πίτσα, πήρα μία στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκατοστών, και τη λάδωσα σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής στο κάτω μέρος και στα τοιχώματα.

Ιδανικά θέλει μαντεμένιο σκεύος, αλλά δυστυχώς δεν έχω προς το παρόν. Οπότε δουλεύω με ό,τι έχω.

Έπειτα έβγαλα τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια μιας χούφτας την έριξα μέσα στη λαδωμένη φόρμα. Φρόντισα να την αναποδογυρίσω για να λαδωθεί και από τις δύο πλευρές.

Αμέσως ξεκίνησα να πιέζω με τα δάχτυλα μου τη ζύμη από το κέντρο πρώτα και συνεχίζοντας προς τα έξω, ώστε να ανοίξει σε όλη την επιφάνεια της φόρμας.

Μετά από ένα σημείο η ζύμη άνοιγε και επανερχόταν πάλι στη θέση της, κάτι το οποίο ήταν φυσιολογικό και δήλωνε πως η ζύμη θέλει ένα 15λεπτο ξεκούραση. Αυτή τη φορά σκέπασα τη φόρμα με ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας το ανάποδα, για να μη σπαταλάω μεμβράνη.

Μετά το 15λεπτο ξανά προσπάθησα και η ζύμη άνοιξε έως τις άκρες της φόρμας, όπως ακριβώς το ήθελα. Κάλυψα και πάλι τη ζύμη με το ανάποδο μπολ και την «ξέχασα» στην άκρη. Συνολικά, η ζύμη θέλει γύρω στο 3ωρο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να φουσκώσει ελαφρώς με τη βοήθεια της μαγιάς.

Στο ενδιάμεσο, φρόντισα να πάρω ένα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας που είχαμε στο σπίτι και τον έβρασα σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία για να αφαιρέσω νερό και να γίνει ακόμη πιο συμπυκνωμένος. Στην κατσαρόλα έριξα μια πρέζα αλατιού και αποξηραμένο βασιλικό για γεύση. Άφησα τη σάλτσα ντομάτας στην άκρη να κρυώνει.

Γύρω στο 2ωρο άναψα τον φούρνο να προθερμανθεί στους 230°C.

Γύρω στις 2μιση ώρες, ξεκίνησα τη συναρμολόγηση της πίτσας. Πάνω από τη ζύμη έριξα περίπου τα 3/4 της ποσότητας του τριμμένου τυριού που αναφέρει η συνταγή, φροντίζοντας να πάει το τυρί μέχρι τις άκρες της φόρμας όπου θα σχηματίσει και μια πεντανόστιμη κρούστα κατά το ψήσιμο.

Έπειτα έριξα κουταλιές της σάλτσας ντομάτας σε διάφορα σημεία και κάλυψα από πάνω με το υπόλοιπο τυρί. Φρόντισα να μην υπάρχει σημείο όπου η ζύμη φαινόταν με γυμνό μάτι.

Το ψήσιμο

Κοντά στο 3ωρο ήρθε η ώρα του ψησίματος. Εδώ δεν έχουμε την τεχνική όπου ρίχνουμε την πίτσα πάνω σε πυρωμένο σκεύος, αλλά ξεκινάμε με κρύο το σκεύος που περιέχει την πίτσα και φυσικά τον φούρνο προθερμασμένο.

Φρόντισα να γυρίσω τη λειτουργία του φούρνου ώστε να χρησιμοποιείται μονάχα η κάτω αντίσταση (χωρίς αέρα), κι αυτό γιατί θέλω να ψηθεί η ζύμη από κάτω και να μην καούν τα τυριά από πάνω. Η θερμοκρασία στους 230°C σταθερά.

Παρατήρησα πως είχε τρέξει λάδι κάτω από τη φόρμα και επειδή φοβήθηκα μην τρέξει και κατά το ψήσιμο κάλυψα τη φόρμα με μια στρώση αλουμινόχαρτου. Δεν ήθελα για κανένα λόγο καμένο λάδι στην επιφάνεια του φούρνου.

Ο φούρνος είχε προθερμανθεί επαρκώς, κάτι το οποίο τσέκαρα και με τη βοήθεια ενός (φθηνού) θερμόμετρου για το εσωτερικό της κουζίνας.

Έβαλα τη φόρμα με την πίτσα και ξεκίνησα να παρατηρώ το ψήσιμο της. Πρώτη φορά έψησα με τον τρόπο αυτό πίτσα και ήμουν αρκετά φοβισμένος για το τελικό αποτέλεσμα. Θα προλάβαινε να ψηθεί η ζύμη πριν καούν τα τυριά; Θα ψηνόταν επαρκώς η ζύμη μονάχα με την κάτω αντίσταση;

Οι οδηγίες έλεγαν 18 με 20 λεπτά ψήσιμο. Όσο περνούσε η ώρα έβλεπα το θερμόμετρο να δείχνει θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμη και τους 260°C και τον φούρνο να λειτουργεί χωρίς να σβήνει το λαμπάκι, χωρίς σταματημό.

Αγχώθηκα, κατέβασα θερμοκρασία να σβήσει το λαμπάκι για κάνα 3-4λεπτο, αλλά το επανέφερα και πάλι γιατί σκέφτηκα πως κάτι θα ξέρει ο φούρνος. Συνήθως λειτουργεί ικανοποιητικά στις θερμοκρασίες που τον ορίζω στις υπόλοιπες λειτουργίες του, άρα τον εμπιστεύτηκα κι εδώ.

Στα 18 λεπτά αφαίρεσα τη φόρμα να τσεκάρω αν είχε ψηθεί η ζύμη. Τα τυριά από πάνω δεν είχαν καεί και μάλιστα είχαν ένα πολύ ωραίο ψήσιμο.

Η ζύμη είχε κολλήσει ελαφρώς στα πλαϊνά της φόρμας και με τη βοήθεια μιας πλαστικής ορθογώνιας σπάτουλας την ξεκόλλησα σιγά σιγά κυκλικά. Αφαίρεσα τα πλαϊνά της φόρμας και παρατήρησα πως η ζύμη είχε ψηθεί μια χαρά.

Κάπου εκεί μου έφυγε το όποιο άγχος είχα με το ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Success!

Την επόμενη φορά βέβαια, γιατί ετοίμασα παράλληλα και δεύτερο ζυμάρι (χα, σας την έφερα) θα αφήσω το ψήσιμο να διαρκέσει λίγο παραπάνω για να γίνουν το τυρί και οι άκρες της ζύμης ακόμη πιο τραγανά. Λογικά θα δοκιμάσω και σε άλλο σκεύος, δεν έχω καταλήξει ακόμη σε ποιο.

Ενημέρωση: Τελικώς επέλεξα ένα στρογγυλό μεταλλικό ταψάκι, από αυτά που συνήθως παίρνουμε με σιροπιαστά γλυκά από ζαχαροπλαστεία και μας μένουν μετά. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, καθώς δεν ψήθηκαν ωραία ούτε η ζύμη ούτε το τυρί που ακουμπούσε το σκεύος.

Οπότε να το έχετε πάντα υπόψιν αυτό: Το κάθε σκεύος δίνει και διαφορετικά αποτελέσματα στο ψήσιμο. Παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως το πάχος του σκεύους, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, το ύψος των τοιχωμάτων του, το σχήμα του, το μέγεθος του.

Το αποτέλεσμα

Αφράτη & τραγανή πίτσα ταψιού της επόμενης μέρας

Μόλις έκοψα την πίτσα σε κομμάτια και την είδαμε με τον αδερφό μου, αμέσως σκεφτήκαμε και οι δύο: «Περίεργη ζύμη! Μοιάζει με ψωμί, όχι όμως το κλασικό, σαν αυτό του τυρόψωμου».

Δοκιμάζοντας τη δοκιμαστική αυτή πρώτη πίτσα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μας άρεσε. Η ζύμη κρατάει υγρασία και είναι μαλακή και αφράτη, γεμάτη τρύπες αέρα από τα διπλώματα που έκανα στο ξεκίνημα της. Η κρούστα στο στεφάνι όλα τα λεφτά!

Πρωταγωνιστές στην πίτσα είναι η ζύμη και το τυρί, γι’αυτό και είναι λιτή σε σύγκριση με άλλες πίτσες που έχουμε συνηθίσει να τις φορτώνουμε με υλικά. Μπορούν όμως να προστεθούν και αλλαντικά, λαχανικά ή ό,τι άλλο σας αρέσει. Ανάμεσα στο τυρί και τη ζύμη θα τα τοποθετούσα εγώ.

Δοκιμάστε κι εσείς αυτή την εύκολη αφράτη και τραγανή πίτσα και δε θα χάσετε!

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Φυσικά, τα προσβλητικά σχόλια διαγράφονται αμέσως.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του tkonsoulas.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.