Γρήγορο τυρόψωμο με φέτα, παραδοσιακή συνταγή Πηλίου

Γρήγορο τυρόψωμο με φέτα, παραδοσιακή συνταγή Πηλίου

Τηγανόψωμο με φέτα ξεκίνησα να ψάχνω, σε γρήγορο τυρόψωμο φούρνου κατέληξα χάρη στο Instagram και σε μια συνταγή που είχα δει στα stories της Σπυριδούλας Καραμπουτάκη.

Όπως αναφέρει η ίδια, πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή του Πηλίου. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες συνταγές, είναι η προσθήκη χυμού πορτοκαλιού (αντί για νερού) για να δέσει η ζύμη.

Η συνταγή είναι πολύ απλή και γρήγορη, χωρίς να απαιτεί εξοπλισμό, αφού αρκεί να έχετε μια ζυγαριά για τις μετρήσεις, ένα μπολ και ένα κουτάλι για το ανακάτεμα, και τέλος ένα ταψί και τον φούρνο σας για το ψήσιμο. Τα υλικά είναι επίσης πολύ απλά όπως θα δείτε παρακάτω.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα λατρέψετε το συγκεκριμένο τυρόψωμο με φέτα. Εγώ το έχω φτιάξει ήδη δύο φορές και θα ακολουθήσουν σίγουρα κι άλλες στο μέλλον, αφού το έχω κρατήσει στο συνταγολόγιο μου.

Γρήγορο τυρόψωμο με φέτα, παραδοσιακή συνταγή Πηλίου

Γρήγορο τυρόψωμο με φέτα, παραδοσιακή συνταγή Πηλίου

Γρήγορο τυρόψωμο με φέτα, παραδοσιακή συνταγή Πηλίου

Τυρόψωμο με φέτα, παραδοσιακή συνταγή Πηλίου από Σπυριδούλα Καραμπουτάκη

Η μαλακή υφή του το κάνει ξεχωριστό και το πορτοκάλι σε συνδυασμό με τη φέτα του δίνουν εξαιρετική γεύση!
Εκτύπωση Pin Rate
Γεύμα: Ορεκτικό, Πρωινό
Κουζίνα: Ελληνική
Keywords: αλμυρές συνταγές, ζύμη, τυρόψωμο, φέτα
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα
Μερίδες: 1 τηγανόψωμο (23x34 εκατ.)
Θερμίδες ανά μερίδα: 3964kcal
Γράφει ο: Θοδωρής Κόνσουλας

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 κουταλιά γλυκού)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού (~3 μεσαία πορτοκάλια)
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. φέτα
  • Λίγο αλεύρι για το ταψί
  • Λίγο βούτυρο για το ταψί

Οδηγίες παρασκευής

  • Αρχικά, προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180°C στη λειτουργία των πάνω και κάτω αντιστάσεων (χωρίς αέρα).
  • Στη συνέχεια, πάρτε ένα ορθογώνιο ταψί μεγέθους 23x34 εκατοστών. Αυτό είναι το μέγεθος στο οποίο ψήνω εγώ και βγαίνει το τυρόψωμο σε ικανοποιητικό πάχος. Δοκιμάστε και σε διαφορετικού μεγέθους ταψιά αν το επιθυμείτε. Βουτυροαλευρώστε το ταψί σας και αφήστε το στην άκρη.
  • Στο σημείο αυτό, ζυγίστε σε ένα μεγάλο μπολ τα στερεά σας, δηλαδή το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατέψτε τα μεταξύ τους.
  • Στο ίδιο μπολ, ρίξτε τα υγρά σας, δηλαδή τον χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Με ένα κουτάλι (ή μια σπάτουλα, ό,τι θέλετε) ξεκινήστε να ανακατεύετε ώστε να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Φροντίστε να πάρετε το αλεύρι και από τα πλαϊνά του μπολ και από τον πάτο.
  • Σπάστε τη φέτα σε κομμάτια μεγέθους της επιλογής σας και ρίξτε τα μέσα στο μπολ. Ανακατέψτε ώστε να ενσωματωθούν στη ζύμη και να πάνε παντού.
  • Ρίξτε το μαλακό ζυμάρι στο βουτυροαλευρωμένο ταψί και πατήστε το να πάει σε όλη την επιφάνεια του ταψιού ισόποσα, για να ψηθεί σωστά.
  • Ψήστε στους 180°C στις πάνω και κάτω αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά, στη μεσαία θέση του φούρνου. Στον δικό μου φούρνο είναι έτοιμο στα 40-41 λεπτά. Θα το δείτε ότι θα έχει πάρει ωραίο σκούρο χρώμα από πάνω.
  • Ιδανικά, αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το καταναλώσετε. Καλή σας απόλαυση!

Παρατηρήσεις

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στο συγκεκριμένο τυρόψωμο με φέτα, εκτός από τη γεύση και τη μαλακή (σαν κέικ) υφή του, είναι η ταχύτητα παρασκευής του και τα απλά υλικά του.
Όσον αφορά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αν δεν έχετε μπορείτε εύκολα να το αντικαταστήσετε με 476 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 24 γρ. μπέικιν πάουντερ.
Αν και πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή και συνήθως δεν τις πειράζουμε, η χρήση του μπέικιν πάουντερ πιστεύω πως μπορεί να αντικατασταθεί με μαγειρική σόδα, μιας και έχουμε στη συνταγή χυμό πορτοκαλιού που έχει όξινο pH.
Η αναλογία είναι 1:3, δηλαδή για κάθε 1 γρ. μαγειρικής σόδας χρησιμοποιούμε 3 γρ. μπέικιν πάουντερ. Άρα, αν υποθέσουμε πως δε χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και έχουμε συνολικά 28 γρ. μπέικιν πάουντερ, τότε θα χρειαστούμε περίπου 9 γρ. μαγειρική σόδα. Οπότε δοκιμάστε το αν δεν έχετε μπέικιν πάουντερ στο σπίτι.
Τέλος, είναι στη δική σας ευχέρεια αν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα φέτας στη συνταγή και να ρίξετε επιπλέον υλικά, όπως πιπέρι, αρωματικά, μπαχαρικά, κλπ.

Διατροφική αξία

Θερμίδες: 3964kcal

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Φυσικά, τα προσβλητικά σχόλια διαγράφονται αμέσως.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του tkonsoulas.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.