Τηγανόψωμο με φέτα ξεκίνησα να ψάχνω, σε γρήγορο τυρόψωμο φούρνου κατέληξα χάρη στο Instagram και σε μια συνταγή που είχα δει στα stories της Σπυριδούλας Καραμπουτάκη.
Όπως αναφέρει η ίδια, πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή του Πηλίου. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες συνταγές, είναι η προσθήκη χυμού πορτοκαλιού (αντί για νερού) για να δέσει η ζύμη.
Η συνταγή είναι πολύ απλή και γρήγορη, χωρίς να απαιτεί εξοπλισμό, αφού αρκεί να έχετε μια ζυγαριά για τις μετρήσεις, ένα μπολ και ένα κουτάλι για το ανακάτεμα, και τέλος ένα ταψί και τον φούρνο σας για το ψήσιμο. Τα υλικά είναι επίσης πολύ απλά όπως θα δείτε παρακάτω.
Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα λατρέψετε το συγκεκριμένο τυρόψωμο με φέτα. Εγώ το έχω φτιάξει ήδη δύο φορές και θα ακολουθήσουν σίγουρα κι άλλες στο μέλλον, αφού το έχω κρατήσει στο συνταγολόγιο μου.

Τυρόψωμο με φέτα, παραδοσιακή συνταγή Πηλίου από Σπυριδούλα Καραμπουτάκη
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 κουταλιά γλυκού)
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού (~3 μεσαία πορτοκάλια)
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. φέτα
- Λίγο αλεύρι για το ταψί
- Λίγο βούτυρο για το ταψί
Οδηγίες παρασκευής
- Αρχικά, προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180°C στη λειτουργία των πάνω και κάτω αντιστάσεων (χωρίς αέρα).
- Στη συνέχεια, πάρτε ένα ορθογώνιο ταψί μεγέθους 23x34 εκατοστών. Αυτό είναι το μέγεθος στο οποίο ψήνω εγώ και βγαίνει το τυρόψωμο σε ικανοποιητικό πάχος. Δοκιμάστε και σε διαφορετικού μεγέθους ταψιά αν το επιθυμείτε. Βουτυροαλευρώστε το ταψί σας και αφήστε το στην άκρη.
- Στο σημείο αυτό, ζυγίστε σε ένα μεγάλο μπολ τα στερεά σας, δηλαδή το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατέψτε τα μεταξύ τους.
- Στο ίδιο μπολ, ρίξτε τα υγρά σας, δηλαδή τον χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Με ένα κουτάλι (ή μια σπάτουλα, ό,τι θέλετε) ξεκινήστε να ανακατεύετε ώστε να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Φροντίστε να πάρετε το αλεύρι και από τα πλαϊνά του μπολ και από τον πάτο.
- Σπάστε τη φέτα σε κομμάτια μεγέθους της επιλογής σας και ρίξτε τα μέσα στο μπολ. Ανακατέψτε ώστε να ενσωματωθούν στη ζύμη και να πάνε παντού.
- Ρίξτε το μαλακό ζυμάρι στο βουτυροαλευρωμένο ταψί και πατήστε το να πάει σε όλη την επιφάνεια του ταψιού ισόποσα, για να ψηθεί σωστά.
- Ψήστε στους 180°C στις πάνω και κάτω αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά, στη μεσαία θέση του φούρνου. Στον δικό μου φούρνο είναι έτοιμο στα 40-41 λεπτά. Θα το δείτε ότι θα έχει πάρει ωραίο σκούρο χρώμα από πάνω.
- Ιδανικά, αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το καταναλώσετε. Καλή σας απόλαυση!