Έξτρα σοκολατένια & μεγάλα cookies τύπου Levain

Έξτρα σοκολατένια & μεγάλα cookies τύπου Levain

Μία τεράστια αγάπη για τα cookies την έχω, αυτό είναι αλήθεια, και θα το έχετε καταλάβει όσοι με διαβάζετε εδώ στο blog ή με ακολουθείτε στο Instagram.

Δοκιμάζω κατά διαστήματα διάφορες συνταγές που μου φαίνονται ενδιαφέρουσες και όσες βρίσκω αρκετά νόστιμες είναι αυτές που κερδίζουν μια θέση εδώ στο blog.

Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα cookie μεγάλο σε μέγεθος, για την ακρίβεια 150 γραμμαρίων, μαλακό σε υφή, σούπερ σοκολατένιο με κακάο και κομμάτια σοκολάτας, το οποίο τρώγεται ιδανικά λίγο ζεστό. Και κρύο όμως μια χαρά είναι!

Τη συνταγή τη βρήκα από τη Melissa Stadler και το site της Modern Honey. Εκεί είχα βρει και τη συνταγή για το επίσης πεντανόστιμο παραδοσιακό Levain cookie με τα καρύδια.

Μια φορά το έφτιαξα και με έπεισε αμέσως για την αξία του! Είμαι σίγουρος ότι θα πείσει και εσάς αν το δοκιμάσετε.

Έξτρα σοκολατένια & μεγάλα cookies τύπου Levain

Έξτρα σοκολατένια & μεγάλα cookies τύπου Levain

Έξτρα σοκολατένια & μεγάλα cookies τύπου Levain

Έξτρα σοκολατένια & μεγάλα cookies, συνταγή της Melissa Stadler

Πεντανόστιμα cookies μεγάλα σε μέγεθος, μαλακά σε υφή, με κακάο και κομμάτια σοκολάτας!
Εκτύπωση Pin Rate
Γεύμα: Γλυκό, Επιδόρπιο, Σνακ
Κουζίνα: Αμερικάνικη
Keywords: cookies, ζύμη, μπισκότα, σοκολάτα
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 13 λεπτά
Χρόνος στο ψυγείο: 8 ώρες
Συνολικός Χρόνος: 8 ώρες 43 λεπτά
Μερίδες: 8 cookies (150 γρ.)
Θερμίδες ανά μερίδα: 694kcal
Γράφει ο: Θοδωρής Κόνσουλας

Υλικά συνταγής

  • 226 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο (από ψυγείο)
  • 213 γρ. καστανή ζάχαρη (ή μαύρη ζάχαρη)
  • 99 γρ. λευκή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. αυγά (από ψυγείο, 2 μεσαία σε μέγεθος αυγά)
  • 42 γρ. κακάο
  • 120 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά γλυκού κορν φλάουρ (ή νισεστέ)
  • 3/4 κουταλιά γλυκού σόδα
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (50-55% κακάο) σε κομμάτια (ή σταγόνες σοκολάτας)

Οδηγίες παρασκευής

  • Αρχικά, ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός σε ένα μπολ το κακάο, τα δύο άλευρα, το κορν φλάουρ, τη σόδα και το αλάτι. Αφήστε στην άκρη. Αυτό είναι το μίγμα των στερεών υλικών.
  • Αν έχετε σοκολάτα κουβερτούρα, κόψτε την σε μικρότερα κομμάτια της επιλογής σας. Αφήστε στην άκρη.
  • Ρίξτε τις δύο ζάχαρες στον κάδο του μίξερ και κόψτε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια από πάνω. Χτυπήστε με το φτερό (Κ) 4-5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν. Θα χρειαστεί ανά διαστήματα να ξεκολλάτε το μίγμα από τα τοιχώματα του κάδου από εδώ και πέρα.
  • Χτυπήστε τα αυγά ομελέτα, χαμηλώστε σε μέτρια ταχύτητα το μίξερ και ρίξτε τα αυγά σιγά σιγά σε 3 δόσεις στον κάδο του μίξερ. Μόλις απορροφά κάθε δόση, ρίχνετε την επόμενη.
  • Ρίξτε όλο το μίγμα των στερεών υλικών μέσα στον κάδο του μίξερ και ανακατέψτε στη χαμηλότερη ταχύτητα, σταματώντας λίγο πριν ομογενοποιηθεί συνολικά.
  • Ρίξτε τα κομμάτια ή δάκρυα σοκολάτας μέσα στον κάδο του μίξερ και ανακατέψτε πάλι στη χαμηλότερη ταχύτητα έως ότου ενσωματωθούν.
  • Αφαιρέστε τον κάδο από το μίξερ, ρίξτε λίγο ανακάτεμα με μια σπάτουλα μαρίζ (ή μια ξύλινη κουτάλα, ό,τι έχετε) για να σιγουρευτείτε ότι όλα έχουν ανακατευτεί καλά. Κλείστε τον κάδο με μια μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο να παγώσει η ζύμη για περίπου 1 ώρα.
  • Αφαιρέστε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάστε 8 cookies των 150 γρ. το καθένα. Βάλτε πάλι στο ψυγείο να παγώσουν τελείως, ιδανικά αφήστε τα ένα βράδυ ή γύρω στις 7-8 ώρες.
  • Πριν ψήσετε, προθερμάνετε καλά τον φούρνο σας στους 190°C, στη λειτουργία αέρα και πάνω-κάτω αντιστάσεις.
  • Ψήστε στη μεσαία θέση του φούρνου, κατευθείαν από το ψυγείο τα cookies, για περίπου 13 λεπτά.
  • Αφήστε τα να κρυώσουν για να σταθεροποιηθούν και στη μόλις νιώθετε σίγουροι μεταφέρετε τα σε μια σχάρα για να παίρνουν αέρα από όλες τις πλευρές και να κρυώσουν πιο γρήγορα. Καλή απόλαυση!

Παρατηρήσεις

Τα συγκεκριμένα cookies μπορούν να καταναλωθούν κρύα όπως σας είπα στην αρχή του κειμένου, όμως είναι πιο ωραία σε υφή αν είναι λίγο ζεστά, ελάχιστα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα.
Όσον αφορά την καστανή ή μαύρη ζάχαρη, προσοχή γιατί στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες μάρκες και έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.
Ιδανικά, θέλουμε μια λεπτοκομμένη καστανή ή μαύρη ζάχαρη με αμμώδη υφή, όχι δηλαδή κρυσταλλική όπως είναι η λευκή που οι κόκκοι δεν είναι ενωμένοι μεταξύ τους.
Εγώ χρησιμοποίησα τη μαύρη ζάχαρη της εταιρίας «Ζωγράφος» που κυκλοφορεί σε ποσότητα των 500 γραμμαρίων. Τη βρήκα σε σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης. Είναι ιδανική για κάθε είδους cookies και έχει την πιο σωστή υφή απ'όσες έχω δοκιμάσει.
Να πω στο σημείο αυτό ότι δεν κάνω κάποιου είδους διαφήμιση, δεν πληρώνομαι για τα προηγούμενα που σας είπα, απλώς αποτελούν την προσωπική μου άποψη.
Αυτή τη φορά πειραματίστηκα με το σκεύος ψησίματος. Δε χρησιμοποίησα κάποιο ταψί, αλλά μια αποσπώμενη αντικολλητική φόρμα (26 εκατ. νομίζω) στην οποία αφαίρεσα τα πλαϊνά τοιχώματα και έψησα 4 cookies μαζί.
Δοκίμασα αυτό το σκεύος γιατί είναι ίσιο και δεν έχει τοιχώματα, γιατί ένα άλλο ταψί που έχω και το θεωρώ ιδανικό έχει πάψει να είναι ίσιο και τα cookies κάνουν τσουλήθρα όσο ψήνονται.
Τέλος, εννοείται φυσικά πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια σοκολάτα επιθυμείτε, απλώς εγώ σας πρότεινα τη συγκεκριμένη γιατί σε ισορροπία το cookie βγήκε πολύ καλό.
Μια σοκολάτα γάλακτος ή λευκή εννοείται πως θα το κάνει πολύ πιο γλυκό. Γούστα είναι όμως αυτά.

Διατροφική αξία

Θερμίδες: 694kcal

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Φυσικά, τα προσβλητικά σχόλια διαγράφονται αμέσως.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του tkonsoulas.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.