Να γιατί πρέπει να πάρετε θερμόμετρο φούρνου άμεσα

Να γιατί πρέπει να πάρετε θερμόμετρο φούρνου άμεσα

Πόσο καλά πιστεύετε ότι γνωρίζετε τον φούρνο σας και τις θερμοκρασίες οι οποίες αναπτύσσονται μέσα σε αυτόν;

Πολλές συνταγές έχουν αποτύχει εξαιτίας του φούρνου, όταν όλα τα υπόλοιπα μπορεί να έχουν πάει εξαιρετικά. Και είναι κρίμα τόσο για τα υλικά που έχετε χρησιμοποιήσει, όσο και για τον χρόνο και τα χρήματα που έχετε ξοδέψει.

Αν ρωτήσετε τη δική μου γνώμη, εγώ πιστεύω πως ένα θερμόμετρο φούρνου θεωρείται απαραίτητο για κάθε κουζίνα. Αν δεν έχετε, «πάρτε ένα χθες»!

Εγώ το δικό μου το έχω καιρό και είναι ένα απλό της εταιρίας KitchenCraft το οποίο είχα αγοράσει από το Ebay γύρω στα 10 ευρώ. Δε θυμάμαι ακριβές ποσό γιατί το έχω καιρό. Μπορείτε να το δείτε στην παραπάνω φωτογραφία.

Πλέον κυκλοφορούν πολλά και οικονομικά (γύρω στα 5 με 10 ευρώ), με μια πρόχειρη αναζήτηση που βλέπω στο skroutz.

Σε τι βοηθά το θερμόμετρο φούρνου; Σε δύο πράγματα, σίγουρα.

Πιάνει ο φούρνος τη σωστή θερμοκρασία που του ορίζω;

Στο σπίτι συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τη λειτουργία αέρα και πάνω – κάτω αντιστάσεων για το ψήσιμο. Ο φούρνος είναι αρκετά παλιός, αλλά τον θεωρώ ακόμη αξιόπιστο και είναι της εταιρίας Pitsos (αν παίζει κάποιο ρόλο η εταιρία, δεν είναι χορηγούμενο το κείμενο).

Έχοντας βάλει το θερμόμετρο φούρνου πολλές φορές μαζί με τα φαγητά, έχω παρατηρήσει πως ο φούρνος δουλεύει πολύ σωστά.

Αν τον ρυθμίσω στους 190°C, τότε σίγουρα φτάνει τη θερμοκρασία αυτή, μερικές φορές μπορεί να ανέβει κοντά στους 200°C και συνήθως πέφτει στους 175-180°C έως ότου ξεκινήσει να ανεβάζει πάλι θερμοκρασία.

Ο μέσος όρος παραμένουν οι 190°C στους οποίους έχω ρυθμίσει το κουμπί του φούρνου και όλα κυλούν ρολόι.

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο σε όλους τους φούρνους. Ακόμη και στον δικό μου, αλλάζοντας λειτουργία ψησίματος, συμβαίνουν πολλά περίεργα!

Αποφάσισα να λειτουργήσω τον φούρνο κενό στη λειτουργία της κάτω αντίστασης, γιατί μπορεί να τη χρειαστώ κάποια στιγμή και ήθελα να γνωρίζω κατά πόσο λειτουργεί σωστά.

Έβαλα μέσα το θερμόμετρο φούρνου, ρύθμισα το κουμπί στους 190°C και περίμενα να ανεβάσει θερμοκρασία.

Του πήρε γύρω στα 19 λεπτά να φτάσει τους 190°C, όμως δε σταμάτησε εκεί. Συνέχισε να ανεβάζει και κάποια στιγμή είχε φτάσει τους 230°C και συνέχιζε να ανεβάζει βαθμούς.

Φανταστείτε να ήθελα να ψήσω cookies για παράδειγμα και αντί για 190°C να είχε φτάσει ο φούρνος 230°C και παραπάνω. Καταστροφή!

Συνέχισα τους πειραματισμούς και παρατήρησα πως ο φούρνος σταματούσε να λειτουργεί στους 190°C όταν εγώ είχα γυρίσει το κουμπί στους 140°C. Μιλάμε για 50°C απόκλιση που είναι τεράστια.

«Ωραία, το βρήκα λοιπόν το σημείο που λειτουργεί στη θερμοκρασία που θέλω», σκέφτηκα. Είναι όμως αυτό αρκετό;

Δυστυχώς δεν είναι, γιατί ο φούρνος ναι μεν σταματούσε στους 190°C, όμως ξεκινούσε πάλι να δίνει θερμότητα αφού είχε φτάσει κάτω από τους 150°C, πολύ μακριά από τη θερμοκρασία που εγώ θέλω.

Οπότε, ποια είναι η λύση; Δυστυχώς με τη συγκεκριμένη λειτουργία δεν κατάφερα να βγάλω άκρη στον φούρνο μου. Ίσως φταίει το γεγονός πως είναι πολλών ετών και κάτι μπορεί να έχει αλλοιωθεί στις ρυθμίσεις του. Ίσως να λειτουργεί σωστά και εγώ να κάνω λάθος με τη συγκεκριμένη λειτουργία. Δεν ξέρω.

Να ξέρετε πάντως πως όλοι οι φούρνοι έχουν αποκλίσεις στις θερμοκρασίες, γι’αυτό και δεν πρέπει πάντα να ακολουθείτε τυφλά τους χρόνους ψησίματος μιας συνταγής. Πρέπει να μάθετε τον φούρνο σας. Και για να γίνει αυτό χρειάζεστε θερμόμετρο φούρνου οπωσδήποτε.

Πότε έχει προθερμανθεί σωστά ο φούρνος μου;

Τι συνηθίζουμε να κάνουμε όλοι όταν θέλουμε να ψήσουμε; Βάζουμε τον φούρνο να προθερμανθεί και κοιτάμε πότε θα σβήσει το λαμπάκι λειτουργίας του φούρνου για να ανοίξουμε να βάλουμε μέσα το φαγητό.

Αυτό έκανα κι εγώ, μέχρι που πήρα το θερμόμετρο φούρνου και άλλαξα τακτική.

Παρατήρησα πως αν είχα θέσει το κουμπί του φούρνου μου στους 180°C, τότε το λαμπάκι του φούρνου έσβηνε πρώτη φορά όταν είχε πιάσει εσωτερική θερμοκρασία γύρω στους 150°C.

Φανταστείτε εγώ να άνοιγα την πόρτα στους 150°C, να έβαζα το φαγητό και να την ξανά έκλεινα. Αυτό που θα γινόταν ήταν να πέσει άλλο λίγο η θερμοκρασία, ανάλογα και με την ταχύτητα μου, πόσο γρήγορα άνοιξα και έκλεισα την πόρτα του φούρνου.

Το αποτέλεσμα θα ήταν το φαγητό να ξεκινήσει να μαγειρεύεται στους 130-140°C , πολύ μακριά από τους 180°C που εγώ ήθελα.

Αυτό που κάνω τώρα, λοιπόν, συμβουλευόμενος το θερμόμετρο φούρνου μου, είναι να αφήνω το λαμπάκι του φούρνου να σβήνει την πρώτη φορά, να ανάβει μια δεύτερη και να σβήνει πάλι.

Τότε σίγουρα έχω τη θερμοκρασία που έχω ορίσει, τουλάχιστον στη λειτουργία αέρα και πάνω – κάτω αντιστάσεων την οποία ανέλυσα παραπάνω, είτε βάλω θερμόμετρο μέσα στον φούρνο είτε όχι. Το ξέρω με κλειστά μάτια πλέον.

Ένα tip είναι να ορίζετε την προθέρμανση του φούρνου σας 10-20°C παραπάνω απ’ότι θέλετε, έτσι ώστε όταν ανοιγοκλείνετε την πόρτα και χάνεται μέρος της θερμοκρασίας να ξεκινά το φαγητό να μαγειρεύεται στη σωστή θερμοκρασία. Βέβαια, να μην ξεχνάτε να κατεβάζετε τη θερμοκρασία στη σωστή μόλις μπει το φαγητό.

Λεπτομέρεια, σίγουρα, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Πόσο καλά λοιπόν ξέρετε τον δικό σας φούρνο; Αναμένω τα σχόλια σας αν αγοράσετε θερμόμετρο φούρνο για να μου πείτε αν έχετε αποκλείσεις στις θερμοκρασίες και κατά πόσο αυτές είναι μικρές ή μεγάλες. Στη ζαχαροπλαστική παίζουν σπουδαίο ρόλο οι θερμοκρασίες!

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Φυσικά, τα προσβλητικά σχόλια διαγράφονται αμέσως.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του tkonsoulas.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.