Πλησιάζουν Χριστούγεννα και τι καλύτερο δώρο από πανεύκολα cookies με φυσικό χρώμα το πράσινο λόγω του φιστικιού Αιγίνης;
Τα cookies έχουν προέλευση την Ιταλία, είναι μαστιχωτά στην υφή και πολύ εύκολα να τα φτιάξει ο καθένας, μιας και έχουν μόλις 5 υλικά και δε χρειάζονται μίξερ.
Βασίζονται σε δύο ξηρούς καρπούς ως βάση, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης, και σίγουρα δεν είναι από τα πιο φθηνά cookies, όμως εντυπωσιάζουν όλους όσους τα δοκιμάζουν και είναι επίσης gluten-free (χωρίς γλουτένη) για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Φέρουν την ονομασία «Paste di mandorla al pistacchio» και στην ουσία είναι μια πάστα αμυγδάλου (ίση ποσότητα αλευριού αμυγδάλου και ζάχαρης) μαζί με αλεσμένα φιστίκια, αυγά και ξύσμα από λεμόνι.
Όσον αφορά το αλεύρι αμυγδάλου, στην ουσία είναι αλεσμένο αμύγδαλο τόσο ψιλό όσο το αλεύρι. Σπίτι δυστυχώς δε μπορεί να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, γι’αυτό και πρέπει να το αγοράσετε έτοιμο από κάποιο σούπερ μάρκετ ή άλλο κατάστημα με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής.
Από την άλλη πλευρά, τα φιστίκια Αιγίνης μπορείτε να τα αλέσετε σε ένα μούλτι με λεπίδες και να επιτύχετε πολύ μικρά κομματάκια, γιατί αλεύρι φιστικιού Αιγίνης δύσκολο να βρείτε στην αγορά.

Η συνταγή προέρχεται από το food blog foreignfork.com της Alexandria, η οποία δημιουργεί συνταγές από διάφορες χώρες του κόσμου, της αρέσει να ταξιδεύει και να μοιράζεται όλες τις δοκιμές της στα Social Media της.

Μαστιχωτά Ιταλικά Cookies Φιστικιού Αιγίνης
Υλικά συνταγής
- 200 γρ φιστίκια Αιγίνης (χωρίς κέλυφος)
- 175 γρ αλεύρι αμυγδάλου (αλεσμένο αμύγδαλο σαν αλεύρι)
- 175 γρ ζάχαρη άχνη
- 100 γρ αυγά σε θερμ. δωματίου (περίπου 2 μεσαία)
- 1 λεμόνι ξύσμα
- +++ ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
Οδηγίες παρασκευής
- Αρχικά, πάρτε ένα μεγάλο ευρύχωρο μπολ και ξύστε μέσα το λεμόνι για να πάρετε και το ξύσμα του και τα αιθέρια έλαια που θα βγουν από τη διαδικασία. Χρησιμοποιήστε έναν τρίφτη για λεπτό κόψιμο. Προσοχή να ξύσετε μόνο την εξωτερική φλούδα και όχι το λευκό μέρος του λεμονιού, γιατί αυτό πικρίζει. Περάστε μια φορά με τον τρίφτη από κάθε σημείο.
- Στη συνέχεια τοποθετήστε το φιστίκι Αιγίνης σε ένα μούλτι για να το σπάσετε σε πολύ πολύ μικρά κομμάτια. Καλό είναι να σταματήσετε όταν δείτε ότι το φιστίκι ξεκινάει να κολλάει στα τοιχώματα του μούλτι, γιατί αν συνεχίσετε θα βγουν τα έλαια του και θα μεταμορφωθεί σε πάστα φιστικιού που δεν το θέλουμε. Προσπαθούμε να πλησιάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη μορφή αλευριού.
- Μεταφέρετε το αλεσμένο φιστίκι στο μπολ με το ξύσμα λεμονιού, προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου και τη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα χειρός. Το σύρμα βοηθάει να σπάσουν οι όποιοι σβώλοι έχουν δημιουργηθεί στο αλεύρι αμυγδάλου και τη ζάχαρη άχνη.
- Ανακατέψτε τα αυγά σας όπως κάνουμε σε μια ομελέτα με το σύρμα χειρός (ή ένα πιρούνι), προσθέστε τα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη ή πλαστική κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σαν πάστα. Αυτή είναι η τελική ζύμη των cookies.
- Τοποθετήστε σε ένα άλλο μπολ ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα των cookies. Αν μπορείτε βρείτε ένα μπολ με ανοικτά τοιχώματα (προς τα έξω) για να το κουνάτε και να έχει χώρο η μπάλα ζύμης να κινείται και να καλύπτεται με άχνη από όλες τις πλευρές.
- Στο σημείο αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και να προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180ºC στη λειτουργία αέρα και πάνω κάτω αντιστάσεων.
- Δημιουργήστε μπάλες ζύμης των 30 γραμμαρίων η κάθε μία, ρολάρετε τες στο μπολ με την άχνη ζάχαρη να καλυφθούν από όλες τις πλευρές και απομακρύνετε την περιττή ζάχαρη άχνη (θέλουμε ένα λεπτό στρώμα). Στη συνέχεια, πιέστε (προς τα μέσα) στο πάνω μέρος της κάθε μπάλας με τον δείκτη και τον αντίχειρα σας για να δώσετε το χαρακτηριστικό σχήμα των cookies.
- Τοποθετήστε τα ωμά cookies σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας περίπου ένα δάχτυλο (1 εκατ.) κενό μεταξύ τους. Τα συγκεκριμένα cookies δεν απλώνουν, απλά φουσκώνουν ελαφρώς και κάνουν ρωγμές, οπότε μπορείτε να τα τοποθετήσετε και όλα μονομιάς σε ένα ταψί όπως έκανα εγώ.
- Ψήστε για περίπου 15 λεπτά στους 160ºC (η προθέρμανση ήταν στους 180ºC, οπότε κατεβάστε τη θερμοκρασία τώρα) για μαλακά και μαστιχωτά cookies.
- Μπορείτε να αφήσετε τα cookies να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου μετά το ψήσιμο μέσα στο ταψί τους, δεν υπάρχει λόγος να τα μεταφέρετε σε σχάρα. Καλή όρεξη! 🙂
Μόλις διάβασα τις συνταγές.ακουγονταιι ,υπεροχα!
Θα τα φτιάξω άμεσα.ευχαριστουμε πολύ!