Μαστιχωτό ιταλικό cookie με βάση το φιστίκι Αιγίνης

Μαστιχωτό ιταλικό cookie με βάση το Φιστίκι Αιγίνης

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και τι καλύτερο δώρο από πανεύκολα cookies με φυσικό χρώμα το πράσινο λόγω του φιστικιού Αιγίνης;

Τα cookies έχουν προέλευση την Ιταλία, είναι μαστιχωτά στην υφή και πολύ εύκολα να τα φτιάξει ο καθένας, μιας και έχουν μόλις 5 υλικά και δε χρειάζονται μίξερ.

Βασίζονται σε δύο ξηρούς καρπούς ως βάση, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης, και σίγουρα δεν είναι από τα πιο φθηνά cookies, όμως εντυπωσιάζουν όλους όσους τα δοκιμάζουν και είναι επίσης gluten-free (χωρίς γλουτένη) για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Φέρουν την ονομασία «Paste di mandorla al pistacchio» και στην ουσία είναι μια πάστα αμυγδάλου (ίση ποσότητα αλευριού αμυγδάλου και ζάχαρης) μαζί με αλεσμένα φιστίκια, αυγά και ξύσμα από λεμόνι.

Όσον αφορά το αλεύρι αμυγδάλου, στην ουσία είναι αλεσμένο αμύγδαλο τόσο ψιλό όσο το αλεύρι. Σπίτι δυστυχώς δε μπορεί να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, γι’αυτό και πρέπει να το αγοράσετε έτοιμο από κάποιο σούπερ μάρκετ ή άλλο κατάστημα με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής.

Από την άλλη πλευρά, τα φιστίκια Αιγίνης μπορείτε να τα αλέσετε σε ένα μούλτι με λεπίδες και να επιτύχετε πολύ μικρά κομματάκια, γιατί αλεύρι φιστικιού Αιγίνης δύσκολο να βρείτε στην αγορά.

Μαστιχωτό ιταλικό cookie με βάση το Φιστίκι Αιγίνης από μέσα

Η συνταγή προέρχεται από το food blog foreignfork.com της Alexandria, η οποία δημιουργεί συνταγές από διάφορες χώρες του κόσμου, της αρέσει να ταξιδεύει και να μοιράζεται όλες τις δοκιμές της στα Social Media της.

Μαστιχωτό ιταλικό cookie με βάση το Φιστίκι Αιγίνης

Μαστιχωτά Ιταλικά Cookies Φιστικιού Αιγίνης

Μια χριστουγεννιάτικη (και όχι μόνο) συνταγή από την Alexandria του foreignfork.com με μόλις 5 υλικά!
5 from 1 vote
Εκτύπωση Pin Rate
Γεύμα: Cookies
Κουζίνα: Ιταλική
Keywords: cookies, Paste di mandorla al pistacchio, αμύγδαλα, ιταλικά cookies, μαστιχωτά, φιστίκια Αιγίνης, Χριστούγεννα, χωρίς γλουτένη
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 45 λεπτά
Μερίδες: 21 cookies
Θερμίδες ανά μερίδα: 154.39kcal
Γράφει ο: Θοδωρής Κόνσουλας

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ φιστίκια Αιγίνης (χωρίς κέλυφος)
  • 175 γρ αλεύρι αμυγδάλου (αλεσμένο αμύγδαλο σαν αλεύρι)
  • 175 γρ ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ αυγά σε θερμ. δωματίου (περίπου 2 μεσαία)
  • 1 λεμόνι ξύσμα
  • +++ ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Οδηγίες παρασκευής

  • Αρχικά, πάρτε ένα μεγάλο ευρύχωρο μπολ και ξύστε μέσα το λεμόνι για να πάρετε και το ξύσμα του και τα αιθέρια έλαια που θα βγουν από τη διαδικασία. Χρησιμοποιήστε έναν τρίφτη για λεπτό κόψιμο. Προσοχή να ξύσετε μόνο την εξωτερική φλούδα και όχι το λευκό μέρος του λεμονιού, γιατί αυτό πικρίζει. Περάστε μια φορά με τον τρίφτη από κάθε σημείο.
  • Στη συνέχεια τοποθετήστε το φιστίκι Αιγίνης σε ένα μούλτι για να το σπάσετε σε πολύ πολύ μικρά κομμάτια. Καλό είναι να σταματήσετε όταν δείτε ότι το φιστίκι ξεκινάει να κολλάει στα τοιχώματα του μούλτι, γιατί αν συνεχίσετε θα βγουν τα έλαια του και θα μεταμορφωθεί σε πάστα φιστικιού που δεν το θέλουμε. Προσπαθούμε να πλησιάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη μορφή αλευριού.
    Αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης στο μούλτι
  • Μεταφέρετε το αλεσμένο φιστίκι στο μπολ με το ξύσμα λεμονιού, προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου και τη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα χειρός. Το σύρμα βοηθάει να σπάσουν οι όποιοι σβώλοι έχουν δημιουργηθεί στο αλεύρι αμυγδάλου και τη ζάχαρη άχνη.
    Μίγμα στερεών υλικών ανακατεμένα
  • Ανακατέψτε τα αυγά σας όπως κάνουμε σε μια ομελέτα με το σύρμα χειρός (ή ένα πιρούνι), προσθέστε τα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη ή πλαστική κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σαν πάστα. Αυτή είναι η τελική ζύμη των cookies.
    Πάστα αμυγδάλου και φιστικιού, τελικό μίγμα cookie
  • Τοποθετήστε σε ένα άλλο μπολ ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα των cookies. Αν μπορείτε βρείτε ένα μπολ με ανοικτά τοιχώματα (προς τα έξω) για να το κουνάτε και να έχει χώρο η μπάλα ζύμης να κινείται και να καλύπτεται με άχνη από όλες τις πλευρές.
  • Στο σημείο αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και να προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180ºC στη λειτουργία αέρα και πάνω κάτω αντιστάσεων.
  • Δημιουργήστε μπάλες ζύμης των 30 γραμμαρίων η κάθε μία, ρολάρετε τες στο μπολ με την άχνη ζάχαρη να καλυφθούν από όλες τις πλευρές και απομακρύνετε την περιττή ζάχαρη άχνη (θέλουμε ένα λεπτό στρώμα). Στη συνέχεια, πιέστε (προς τα μέσα) στο πάνω μέρος της κάθε μπάλας με τον δείκτη και τον αντίχειρα σας για να δώσετε το χαρακτηριστικό σχήμα των cookies.
  • Τοποθετήστε τα ωμά cookies σε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας περίπου ένα δάχτυλο (1 εκατ.) κενό μεταξύ τους. Τα συγκεκριμένα cookies δεν απλώνουν, απλά φουσκώνουν ελαφρώς και κάνουν ρωγμές, οπότε μπορείτε να τα τοποθετήσετε και όλα μονομιάς σε ένα ταψί όπως έκανα εγώ.
    Τελικό σχήμα cookie πριν το ψήσιμο
  • Ψήστε για περίπου 15 λεπτά στους 160ºC (η προθέρμανση ήταν στους 180ºC, οπότε κατεβάστε τη θερμοκρασία τώρα) για μαλακά και μαστιχωτά cookies.
  • Μπορείτε να αφήσετε τα cookies να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου μετά το ψήσιμο μέσα στο ταψί τους, δεν υπάρχει λόγος να τα μεταφέρετε σε σχάρα. Καλή όρεξη! 🙂

Βίντεο

Παρατηρήσεις

Τα συγκεκριμένα cookies δεν περιέχουν αλεύρι, αλλά αλεσμένους ξηρούς καρπούς, κάτι το οποίο βοηθά να δοκιμάσετε αν θέλετε διαφορετικούς ξηρούς καρπούς.
Στην αγορά υπάρχει και το αλεύρι καρύδας που ίσως να αντικαθιστά το αλεύρι αμυγδάλου (δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη), και σίγουρα πολλοί και διαφορετικοί ξηροί καρποί που μπορούν να αλεστούν σε πολύ μικρά κομμάτια.
Όσον αφορά το ξύσμα λεμονιού, μη φοβηθείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ποσότητα, ανάλογα τα γούστα σας, ή να το αντικαταστήσετε με ξύσμα π.χ. από πορτοκάλι, το οποίο το έχω κάνει στο παρελθόν και δένουν αρμονικά οι γεύσεις.
Το προτεινόμενο ψήσιμο των 15 λεπτών μπορεί να αυξηθεί σε 20-22 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία (160ºC)  για όσους θέλετε να «στεγνώσουν» κι άλλο τα cookies και να γίνουν πιο τραγανά. Διαφορετικά, μπορείτε να ψήσετε για τον ίδιο χρόνο (15 λεπτά) στους 180ºC για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Τα ωμά cookies μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σε κλειστό αεροστεγώς δοχείο για περίπου 5 μέρες ή στην κατάψυξη για περίπου 1 μήνα. Σε κάθε περίπτωση αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσιμο.
Η συνταγή σε ποσοστά: Φιστίκια Αιγίνης 28,9% – Αλεύρι αμυγδάλου 25,3% – Ζάχαρη άχνη 31,4% – Αυγά 14,5% – Ξύσμα λεμονιού 0%
Tip: Αν θέλετε να προσαρμόσετε τα υλικά συνταγής για λιγότερα ή περισσότερα cookies, μπορείτε να το κάνετε εύκολα αλλάζοντας τον αριθμό των cookies στις «Μερίδες» στο πάνω μέρος της συνταγής.

Διατροφική αξία

Μέγεθος μερίδας: 30g | Θερμίδες: 154.39kcal | Υδατάνθρακες: 13.07g | Πρωτεΐνη: 4.42g | Λίπος: 9.84g

Διαβάστε επίσης:

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Όλα τα σχόλια περνούν από στάδιο έγκρισης πριν δημοσιευτούν. Να έχετε υπομονή. Φυσικά, τα προσβλητικά σχόλια διαγράφονται αμέσως.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία συνταγής




Προτού πατήσετε την επιλογή για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας, βεβαιωθείτε πως έχετε διαβάσει την Πολιτική Απορρήτου του tkonsoulas.gr και πως συμφωνείτε με αυτήν.